Kmoníček vtipkoval se Zuzanou Bubílkovou o Monice Lewinské. Pak prozradil, co chystá Zeman na návštěvu USA

19.01.2017 18:48

Ve čtvrteční Kauze dne na Rádiu Impuls Zuzana Bubílková přivítala u mikrofonu ředitele zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky Hynka Kmoníčka. Spekuluje se, že bude velvyslancem ve Washingtonu. Prozradil, co se bude dít, pokud skutečně bude jmenován v USA. Popsal také, jak to bude s novým americkým velvyslancem u nás.

Kmoníček vtipkoval se Zuzanou Bubílkovou o Monice Lewinské. Pak prozradil, co chystá Zeman na návštěvu USA
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hynek Kmoníček, český velvyslanec v USA

„Když se stěhuji na post velvyslance, vždy považuji za nezbytné vzít si alespoň část svých etnických sbírek, abych si udělal v rezidenci Kmoníčkovo prostředí,“ oznámil host v úvodu. Bude si s sebou brát svou choť – Američanku. Stojí za pozornost, že dosavadní velvyslanec v USA Petr Gandalovič svůj post už opustil.

Ve Spojených státech je výběr velvyslanců poměrně složitý. Každý kandidát musí projít kongresovým slyšením. Rozhodovací procedura může trvat dva roky. A pokud přihlédneme k tomu, že nastupující prezident Donald Trump vymění drtivou většinu velvyslanců, ne-li všechny, pak proces jmenování nového velvyslance může trvat opravdu dlouho.

V dubnu odcestuje Miloš Zeman na pozvání do Bílého domu. Kmoníček předpokládá, že spolu budou oba prezidenti hovořit o boji proti Islámskému státu. „Pravděpodobně se nevyhneme narážce, že bychom měli více přispívat do společného fondu NATO. Tohle ale nebude tak klasická velká návštěva na čtyři dny, kdy s námi letí i osmdesát podnikatelů. To bude takový první kontakt mezi prezidenty a my jsme rádi, že k němu dojde tak brzy,“ pochvaloval si Kmoníček.

Je namístě vrátit se ke standardním poměrům, neboť je nezvyklé, že sice máme s USA podepsanou strategickou smlouvu s USA, ale náš prezident nebyl v Oválné pracovně 14 let. „Chce-li být každý měsíc člověk v Oválné pracovně,“ chtěl pokračovat Kmoníček, když mu najednou Bubílková skočila do řeči: „Tak musí být Lewinská,“ řekla se smíchem. Připomněla tak milostnou aféru Moniky Lewinské a exprezidenta USA Billa Clintona. „To ani ne, ale musíte být třeba irácký premiér,“ doplnil s úsměvem dosavadní ředitel Kanceláře prezidenta republiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…