Kmoníček zatím velvyslancem v USA nebude. Zaorálek promluvil

17.02.2017 7:16

Hynek Kmoníček zatím velvyslancem v USA nebude. Důvodem podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka je to, že americká vláda ještě naplno nefunguje. Informuje o tom dnešní Mladá fronta Dnes.

Kmoníček zatím velvyslancem v USA nebude. Zaorálek promluvil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ředitel zahraničního odboru na Pražském hradě Hynek Kmoníček

V této souvislosti připomněl Zaorálek rezignaci hlavního bezpečnostního poradce Bílého domu Michaela Flynna.

Jak list píše, podle Zaorálka zatím nelze říct, kdo bude hrát v americké diplomacii důležitou roli. „Zorientovat se v tom, kdo bude tvůrcem té politiky, připouštím, je dneska obtížná věc. Také proto, že tam ještě nemáme velvyslance, což se trochu pozdrželo, protože odvolání pana Flynna souvisí s udělením agrémentu (formální souhlas) pro našeho velvyslance,“ řekl Zaorálek. Flynn rezignoval kvůli svým kontaktům s Rusy, o kterých nepravdivě informoval viceprezidenta Mika Pence.

Podle listu ministr zahraničí přesto doufá, že nový český velvyslanec ve Spojených státech bude jmenován dřív než na konci dubna, kdy se pravděpodobně vydá za oceán prezident Miloš Zeman.

„Dochází tam k zdržování, které není způsobené nějakým špatným úmyslem, ale tím, že se pořád usazuje americká administrativa,“ vysvětlil Zaorálek.

reklama

autor: vam

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…