Kmotři, klidně si pro vás přijdu i o svátcích. Veselé Vánoce přeje Lenka Bradáčová

23.12.2015 7:43

Vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová prozrazuje, zda má nějakého úhlavního nepřítele, zda se chystá v Česku zatýkat i během vánočních svátků a zda cítí lítost nad některými lidmi, které pohnala před soud. Pochvaly se od ní dočkal Útvar pro odhalování organizovaného zločinu Roberta Šlachty. Důrazně odmítla spekulace, že by státní žástpuci pracovali ve prospěch ministra financí Andreje Babiše (ANO).

Kmotři, klidně si pro vás přijdu i o svátcích. Veselé Vánoce přeje Lenka Bradáčová
Foto: hns
Popisek: Lenka Bradáčová v půlnočním rozhovoru

V rozhovoru pro středeční Lidové noviny prozradila, že lidí, které pohnala před soud, jí prý není líto. V myšlenkách se ale občas vrací ke starším případům a v jedné z kauz se jí třeba zdálo, že byl soud příliš tvrdý. Odvolávala se v jeho prospěch, ale soud ji nevyslyšel, což ji mrzelo.

A často přemýšlí ještě o jedné věci. Je hlavní tváří státních zástupců v Česku, časopis Forbes ji opakovaně označil za nejvlivnější ženu v zemi a v této roli bývá kritizována za sporné kroky státních zástupců. "Hodně si vyčítám, když jsou některé naše kroky kritizovány jen proto, že je neumíme vysvětlit, a nikoli proto, že by nebyly správné. A to se týká celého státního zastupitelství. O tom často hodně přemýšlím," prozrazuje.

Úhlavní nepřítel v Česku

Občas pro ní nebývá snadné skloubit svou práci s očekáváními, která jsou kladeny na ženy během svátků. Ačkoli jsou Vánoce, ona by měla péct cukroví a koukat na pohádky, nemůže prý zapomenout na práci. A to ani na chvíli. V této souvislosti vzpomíná na střelbu v Tanvaldě před několika lety. Došlo k ní právě na Silvestra a ona musela být v pohotovosti jako někdejší náměstkyně na ústeckém státním zastupitelství.  

Ačkoli ale přemýšlí nad prací prakticky neustále, odmítá, že by měla v Česku nějakého úhlavního nepřítele. "Takhle to postavené nemám a ani mít nesmím. Bude to vypadat jako floskule, ale v trestním řádu je jasně napsané, co je účelem trestního řízení. Zjistit trestné činy a usilovat o to, aby jejich pachatelé byli spravedlivě potrestáni. Většina mých kolegů k tomu tak aktivně přistupuje. Nejde o to, jestli je nám někdo nepříjemný," říká.

Jednoznačně oceňuje práci české policie, resp. několika detektivů, např. z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Roberta Šlachty. Vzhledem k tomu, kolik zločinů se v Česku odehrává je prý ale problém, že kvalitních policistů není dost. Jejich dobrá práce je vidět např. na kauze někdejšího poslance za ČSSD Davida Ratha, i když nejen na ní. Dobrou práci odvedl také středočeský stání zástupce Petr Jirát. Je však třeba připomenout, že v Rathově kauze zatím nepadl pravomocný verdikt.

Policii chybí odborníci na daně a účetní podvody

"To, co vidíme průřezově ve všech krajích a okresech, je absolutní nedostatek specialistů na hospodářskou trestnou činnost. Na to poukazují téměř všichni vedoucí státní zástupci. Jde o poddimenzovaný úsek vyšetřování. Potom je to složité i pro celorepublikové útvary, které by měly být doplňovány odborníky, kteří vyrostou na okresech a na krajích. Jde o důsledek reorganizací u policie a několika vln velkých odchodů. Doteď se chybějící odborníky nepodařilo nahradit. Souvisí to úzce se vzděláváním, koncepcí vyšetřování hospodářské a korupční trestné činnosti a samozřejmě s odměňováním," poznamenává.

Policii prý schází odborníci na daňové zločiny. Samá má k dispozici jednoho analytika, od příštího roku zřejmě bude mít dva, ale to je pořád málo. Prý by jich potřebovala tak deset, jenže je není z čeho zaplatit. Mohli by státu sice ušetřit desítky milionů korun efektivním rozkrýváním trestné činnosti, jenže politici na tento argument zatím jaksi neslyší.

Že pomáháme Babišovi? Hloupé!

Nakonec se vyjádřila k boji s korupcí i v politické rovině, Státním zástupcům by prý mělo být jedno, jaká vláda je zrovna u moci. Státní zástupci musí pracovat nezávisle na politicích. Důrazně proto odmítá nařčení, že  by snad pracovala ve prospěch Andreje Babiše (ANO), který dnes mluví o boji s korupcí asi nejhlasitěji. " Výroky tohoto typu považuji za hloupé," konstatuje. Nijak ji prý neovlivňuje ani kritika Babiše za to, že si státní zástupci posvítili na jeho firmu Agrotec. "Žádný odraz v naší práci to nemá a mít nesmí," uzavírá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…