Kněz: Čtyři pětiny Čechů jsou truhlíci, kteří mají leda tak právo mlčet

26.05.2014 13:01

Kněz starokatolické církve a novinář Jan Jandourek v článku na serveru christnet.cz reflektuje nízkou volební účast ve volbách do Evropského parlamentu. Občané jsou podle jeho mínění truhlíci, kteří nepochopili, o co jde. A nyní prý mají ti, co nevolili, jediné právo, a to mlčet.

Kněz: Čtyři pětiny Čechů jsou truhlíci, kteří mají leda tak právo mlčet
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volby, ilustrační foto

V úvodu své úvahy Jandourek říká, že navzdory tomu, že zde máme demokracii od Rakousko-Uherska, čeští občané dodnes nepochopili, co to je. Farář Jandourek se pak pouští do vysvětlení. „Předně demokracie není systém, který do funkcí dosadí ty nejschopnější. To se stává jen náhodou. Je to systém, který umožňuje kontrolu moci. Je to systém, který je nastaven právě na to, že mohou být zvoleni ti nejhorší,“ píše a znovu zdůrazňuje kontrolní funkci demokracie. „Demokracie není systém volby, který do funkcí dosadí ty nejlepší, ale systém, který – budou-li zvoleni ti nejhorší – zabrání tomu, aby zvolení příliš neřádili. Nezní to moc hrdě, ale nic lepšího nemáme,“ konstatuje na christnet.cz.

Celý článek ZDE.

Nízká účast ve volbách je zklamání

„Pokud k volbám do europarlamentu přijde pětina voličů, znamená to asi tolik, že čtyři pětiny voličů jsou nezodpovědní truhlíci a příštích několik let mají jediné právo – mlčet. Když nevolím, ať nemluvím. Jít volit je samozřejmě právo, ne povinnost.  Smím, nemusím. To je potřeba ctít. Stejně tak ale platí, že každý lidský čin má své následky. Nevolit je přece totéž jako volit,“ píše spolupracovník Reflexu s tím, že svět děláme my a ne žádná tajemná oligarchická spiknutí. „Nízká účast ve volbách je zklamání. Řekněme to rovnou, je to důkaz, že občané, kteří nevědí, že jsou občané, jsou politicky negramotní a důsledky si ponesou sami,“ uzavírá Jandourek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…