Kněz kázající o metafyzickém zlu, verše od Kryla i trestní oznámení na Schwarzenberga a spol. Sledovali jsme připomínku výročí Majdanu, když skončil přenos ČT

22.02.2015 19:58

REPORTÁŽ Roční výročí ukrajinského Majdanu. Připomněly si ho v Praze na Václavském náměstí zhruba dvě stovky proukrajinských demonstrantů. Pod sochou svatého Václava vytvořili symbolický hřbitov. Europoslanec Jaromír Štětina hovořil například o tom, že by se měla ukrajinská armáda podpořit zbraněmi. Odpůrci měli na jednom z transparentů napsáno: "Zachraňte Donbas od ukrajinského nacismu!"

Kněz kázající o metafyzickém zlu, verše od Kryla i trestní oznámení na Schwarzenberga a spol. Sledovali jsme připomínku výročí Majdanu, když skončil přenos ČT
Foto: Hans Štembera
Popisek: Připomínka prvního výročí událostí na Majdanu v Kyjevě. Na Václavském náměstí v Praze se sešlo kolem 200 lidí s kříži symbolizující padlé, tzv. Nebeskou setninu

Pod sochou svatého Václava v Praze se sešlo k uctění ročního výročí Majdanu na Ukrajině ke dvěma stovkám aktivistů. Vytvořili tam kruh z dřevěných křížů, přičemž každý z křížů symbolizoval jednu ze sto sedmi obětí Majdanu. Zúčastnil se i europoslanec Jaromír Štětina. Skupinka asi dvaceti odpůrců Majdanu se snažila akci narušit, ale byla oddělena policisty.

"Stop Putin" či "Stop ruské agresi Ukrajiny" nesli nad hlavami proukrajinští demonstranté. V horní části Václavského náměstí vybudovali dva stany, odkud se nesly jejich projevy. Na jednom ze stanů visela věta: "Pokaždé, když aplaudujete Putinovým sympatizantům, podporujete tragédii." Když si ji přečetl antimajdanovec Josef Hörl, prohlásil: "To je provokace!" Z historické budovy Národního muzea tomu všemu přihlížel z billboradu první český prezident Václav Havel s připomínkou: "Havel navždy!"

"Dopoledne jsme podali trestní oznámení kvůli podezření ze spáchání trestného činu podněcování útočné války. Takže je tato demonstrace nezákonná. Tady máte všechny, kterých se to týká," sdělil novinářům a ukázal originál. Na něm jsou jako podezřelí z jeho spáchání jmenováni Karel Schwarzenberg, Miroslav Kalousek, Ivan Gabal, Alexandr Vondra, Roman Joch a neznámí pachatelé. "Jde totiž o projev sympatií k hnutí směřujícímu k potlačení práv a svobod člověka," dodal. To už začala hlavní demonstrace, kde se mimo jiné mluvilo ukrajinsky. Z hloučku zhruba dvaceti proruských aktivistů, kteří nesli hesla jako "Stop majdanům!" anebo "Zachraňte Donbas od ukrajinského nacismu", se ozvalo: "Tady mluvíme česky!" Jinak skandovali: "Na ženy a na děti pouštíte rakety."

Stále ryjeme držkou v zemi

Skupinku velmi rychle oddělili policisté. "Tisíce dalších vojáků zemřely za svou vlast, protože ji brání a chtějí zachovat celistvost Ukrajiny. Chtějí jen, aby se jich zastala Evropa, protože to sami těžko zvládneme. Rusové chtějí, aby se Ukrajina vrátila zpět do SSSR, ale my chceme, aby si sama určila svůj osud," sdělila moderátorka celé akce. Vedle ní byl rozvinutý transparent: "Majdan 107 obětí, východ více než 5000 obětí, Ukrajina skoro 11 000 zraněných."

Z Václavského náměstí dvakrát vysílala i ČT.

"Banderovci, co děláte v Praze," ozvalo se ze skupinky odpůrců. Pak hovořil kněz: "V době, kdy je pravda označována za lež a lež za pravdu, se děje něco, co je metafyzické zlo. My chceme dobro, a proto se pomodleme. V době, kdy je ten, co je největším bojovníkem za mír, označován jako největší válečný štváč, v době, kdy se za lež považuje, že jsou na Ukrajině ruští vojáci, a za pravdu se udává, že jsou tam vojáci NATO, se musíme modlit. Jde o převrácené hodnoty. Proto se u nebeského otce přimlouvám za Ukrajinu," kázal.

Pak byly za melodie písně Bratříčku, zavírej vrátka od Karla Kryla recitovány mimo jiné i tyto verše: "Pod svatým Václavem tlupa nácků se srpem a kladivem nadšeně zpívá sborem Internacionálu. Nepokrytě chválí Putina, chudák Ukrajina. Často slzy roníme, nad osudem v příští hodině, a přesto se bavíme o Majdanu. Naivně si myslíme, že se nás to netýká, jako hejno vrabců. Stále ryjeme držkou v zemi."

Štětina o Ukrajině

"Včera to byl rok, kdy komando na Majdanu postřílelo lidi. V tu chvíli jsme byli s kolegyní novinářkou Petrou Procházkovou v hotelu Ukrajina, za nímž to vraždění probíhalo. Před očima mi tam zemřelo několik kluků z Majdanu a ještě v pátek v salonku hotelu leželo deset zastřelených mládenců. Nevím, jak se jmenovali, možná tady držím kříž se jménem jednoho z nich. Zvláštní koincidence nastala za necelých deset dní, kdy horní komora ruského parlamentu odsouhlasila Putinovi zákon, podle něhož mohla ruská armáda nastoupit na Ukrajinu. Jsem rád, že si dnes památku hrdinů připomínáme," řekl europoslanec Jaromír Štětina.

"Ukrajinci se statečně brání. Pochopil jsem, že není jejich hlavním přáním stát se členy EU. Hlavním přáním Ukrajinců je, aby se už znovu nedostali do chomoutu nově vznikajícího SSSR, který má pracovní název Euroasijský svaz. Oni tam nechtějí, protože mají svou historickou zkušenost, gulagy, deportace, hladomor ve třicátých letech. Celé to povstání, které začalo Majdanem, pokračuje dnes válkou. Jde o velké antikomunistické povstání, a proto tak Majdan nenávidí naši a ruští komunisté a ostatní kryptokomunisté. Je mi líto, že se naše vláda postavila k Ukrajině tak zbaběle, odmítala ji nějak podpořit. Já si myslím, že Ukrajinu je potřeba podpořit nejen finančně, morálně, lidsky, ale je třeba ji podpořit zbraněmi," dodal a zakřičel: "Sláva Ukrajině."

Na Ukrajině umírá více lidí

Na akci byla přečtena i zdravice poslance a exministra zahraničí Karla Schwarzenberga z Vídně. "Ústavní činitelé se tady mimo jiné věnovali otázce Ukrajiny. Spíše se pečlivě vyhýbali nazvat ji agresí a válkou, tedy pravým jménem. Ve svém usnesení pak tomuto problému věnují celé dvě věty, jež navíc opakují to samé. V první se shodli, že současnou situaci lze řešit pouze politicky, a ve druhé říkají, že politické řešení je jediné možné a dlouhodobě udržitelné. Usnesení našich činitelů svědčí o tom, že se nevěnovali prvořadě otázce, která je nám blízká, tudíž ruské agresi na Ukrajině, ale velmi široce obsáhli terorismus Islámského státu. Ano, je to ohrožení, ale spíše od bandy vrahů než od státního útvaru. A teroristé, co působí na evropské půdě, mohou udeřit kdekoliv. Nicméně na východě Ukrajiny je každodenně zabito či zmrzačeno nepoměrně více lidí, než kolik je dohromady obětí teroristických útoků v Evropě za dlouhá léta a děje se to nedaleko našich hranic," napsal v ní.

"Ministr zahraničí Zaorálek přímo prohlásil, že postoj české vlády a české politiky je takový, že nesouhlasí s tím, aby konflikt na Ukrajině rozhodovaly zbraně. Doufám, že pan prezident Putin tento názor respektuje. Pakliže ne, obávám se, že nové a účinnější zbraně válku na východě Ukrajiny rozhodnou, ovšem ve prospěch toho, kdo je má. A ten, kterému tyto zbraně zrovna budou chybět, bude poražen. Jak je známo z dějin, byla-li převaha zbraní na jedné straně, tak si tato strana vždy svou vůli prosadila. Jednání přinesla rozumný výsledek pouze ve chvíli, kdy si i útočící strana uvědomila, že může narazit," uvádí se dále ve zdravici. Na jednáních ve Vídni byli kromě Karla Schwarzenberga i Miloš Zeman, Milan Štěch, Jan Hamáček, Bohuslav Sobotka, Lubomír Zaorálek a Martin Stropnický. Hned poté se mezi kříži pod svatým Václavem zpívala ukrajinská hymna.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…