Kniha o muži, kterému se jako jedinému podařilo uniknout z brutálního tábora Mao Ce-tunga

01.10.2018 14:38

Napínavý thriller nakladatelství CPRESS, kterým měly ParlamentníListy.cz možnost listovat, vypráví o jediném člověku, jemuž se podařilo uniknout z pracovního tábora čínského diktátora Mao Ce-tunga. Ty byly známé jako laogai a vyznačovaly se obrovskou brutalitou. Stavěly se podle modelu sovětských gulagů a útěk z nich se prakticky rovnal smrti. I proto byl Mao Ce-tung spolu s Josifem Stalinem a Adolfem Hitlerem řazen ke třem nejkrutějším diktátorům 20. století. Připisuje se mu několik desítek milionů obětí.

Kniha o muži, kterému se jako jedinému podařilo uniknout z brutálního tábora Mao Ce-tunga
Foto: Hans Štembera
Popisek: Happening stoupenců meditačního hnutí Fa-lun-kung před čínským velvyslanectvím nazvaný Orgány na prodej v rámci 19. výročí pronásledování hnutí čínským režimem

„Xu Hongci, mladý student medicíny toužící po profesuře, byl idealistou a věrným a oblíbeným členem komunistické strany. Ale jen do doby, než Mao Ce-Tung v únoru 1957 pronesl svůj slavný projev a Xu Hongci na jeho podkladě sepsal kritiku strany. Ta zapříčinila, že se ocitl mezi 550 000 Číňany, kteří byli na jaře roku 1957 nespravedlivě deportováni do pracovních táborů. Xu Hongci se rozhodl z tábora uniknout i přes mizivé šance na úspěch. Třikrát mu to nevyšlo, až nakonec v roce 1972, po 14 letech věznění, utekl,“ láká na napínavou knihu její anotace.

Kniha Zeď, Útěk z Maova nejtemnějšího vězení, popisuje život Xu Hongciho. Od jeho dětství až po okamžiky, které strávil se spoustou dalších v laogai, a to včetně jeho odvážného útěku. Během něj totiž nebyl dopaden a popraven jako většina ostatních, kteří se o to pokusili.

Kniha vyvolala největší ohlasy po vydání ve Spojených státech. Doposud na ni vznikly stovky recenzí, které se shodují nejen v sugestivním prožitku, ale především v odkazu příštím generacím. Pokud bychom se drželi striktně matematického hodnocení, tak drtivá většina čtenářů ji ohodnotila známkou 4,8 z 5.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: B. Richterová a T. A. Nový

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…