Kniha technologického odborníka: Stojíme na prahu společenské revoluce

25.11.2016 14:10

Svět ovládaný informačními korporacemi se může rychle stát noční můrou, která svou strašidelností předstihne vize z románů Železná pata Jacka Londona nebo 1984 George Orwella.

Kniha technologického odborníka: Stojíme na prahu společenské revoluce
Foto: VERA
Popisek: Lidé u počítače - ilustrační foto

Jaron Lanier se pohybuje v epicentru technologické a informační revoluce již 40 let, a proto jeho hlas není žádným nářkem nepoučeného outsidera. Pokud tvrdí, že se původní idea "informací zdarma na konečcích prstů každého jedince" již teď mění v realitu hromadného zbídačení většiny populace, rozhodně stojí za to mu pozorně naslouchat. Podle jeho analýzy se v rukou několika stovek takzvaných "Sirén" - centrálních informačních serverů, které lákají na rychlé a bezplatné služby - soustřeďují vedle intimních údajů i výsledky veškeré tvůrčí práce všech ostatních uživatelů. Sirény pak filtrováním a přeprodáváním těchto informací generují zisky v řádu stovek miliard dolarů - všem ostatním hrozí ztráta zaměstnání a příjmů za jakoukoli smysluplnou činnost. Stojíme na prahu společenské revoluce, která může dopadnout opravdu špatně.

Jaron Lanier (* 1960) je americký odborník na informační technologie, hudebník, podnikatel a vědec, který mimo jiné stál u zrodu technologie virtuální reality a rovněž založil několik startupů, postupně odkoupených firmami Oracle, Adobe nebo Google. Je autorem knihy Information Is an Alienated Experience (Informace je odcizenou zkušeností, 2006) a bestselleru You Are Not a Gadget (Nejste žádný mechanismus, 2010), které významně zasáhly do diskuse o perspektivách informatizace společnosti. V současnosti navrhuje nové projekty pro Microsoft.

Knihu přináší nakladatelství Dokořán ve spolupráci s Argem.

reklama

autor: tan

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …