Knížák zase řádil: Nenechte se vydírat horníky, pozavírejte to jako Thatcherová

28.09.2013 10:34

Pedagog, výtvarník a glosátor dění na české politické scéně Milan Knížák je přesvědčen, že v otázce OKD a zavření dolů na Ostravsku si politici mají vzít příklad z britské expremiérky Thatcherové. Útoky na majitele Zdeňka Bakalu podle něj nejsou na místě. V rozhovoru pro Prvnizpravy.cz Milan Knížák dále prohlásil, že současná situace v ČR připomíná situaci těsně před komunistickým pučem v roce 1948.

Knížák zase řádil: Nenechte se vydírat horníky, pozavírejte to jako Thatcherová
Foto: Repro Foto: ČT24
Popisek: Milan Knížák v pořadu Hyde park

Na kauzu OKD a celého Moravskoslezského kraje má Milan Knížák svůj názor, který předpokládá nepodporovat ztrátové provozy. V této souvislosti prohlásil, že nechápe útoky na spoluvlastníka dolů Zdeňka Bakalu.

"Pana Bakalu moc nemusím a mám proti němu řadu výhrad. V této věci ale nechápu, co se mu vlastně vyčítá. Horníci mají v jeho dolech dobře placené zaměstnání a mají větší výplaty, než jsem měl jako ředitel Národní galerie. Co se tedy vlastně Bakalovi vyčítá? Že dal horníkům práci?" podivuje se Knížák.

Thatcherová postupovala nekompromisně a postavila Velkou Británii na nohy

Podle Knížáka by si prezident Zeman i vláda měli vzít v této kauze příklad z britské expremiérky Margaret Thatcherové. „V podobné situaci postupovala naprosto nekompromisně. Nenechala se vydírat hornickými odbory a neváhala ani na okamžik. Nerentabilní doly nechala bez váhání uzavřít a postupovala naprosto nekompromisně. A stejně razantně jednala i v jiných krizových oblastech. Výsledek byl takový, že tato vynikající ekonomka postavila Velkou Británii na nohy a opět z ní udělala hospodářskou velmoc,“ říká kategoricky Knížák.

"Představa, že zachraňuji něco, co zkrachovalo a nedá se zachránit, je naprosto absurdní. Stát samozřejmě musí pomoct i pracovníkům, kteří zde přijdou eventuálně o práci. Ale zároveň musí i zaktivizovat i samotné horníky. Zeman by měl místo kritiky ocenit normálně fungující firmy, které léta zajišťovaly slušnou práci pro tisíce lidí. A to platí i pro společnost pana Bakaly," prohlásil pro Prvnizpravy.cz Knížák.

Zpotvořenina mezi socialismem a kapitalismem

Milan Knížák dále prohlásil, že současná situace v ČR připomíná v mnohých věcech situaci těsně před komunistickým pučem v roce 1948.

"To, co každý den můžeme okolo nás pozorovat, svědčí o tom, že v Česku neexistuje klasická parlamentní demokracie, ale jakási zpotvořenina mezi socialismem a kapitalismem.“  Podle exředitele Národní galerie to můžeme sledovat i na tom, co všechno se prý účastní voleb do sněmovny. „Doufám, že lidé neztratí zdravý rozum a nebudou volit estébáka nebo populistu Okamuru," ukončil rozhovor Milan Knížák.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…