Kníže, Babiš, Filip i Okamura prozradili, jak pomáhají slabým a chudým

23.12.2013 4:44

ParlamentníListy.cz v předvánočním čase oslovily známé politiky s dotazem, zda osobně přispívají na charitu a případně jak a v jaké oblasti.

Kníže, Babiš, Filip i Okamura prozradili, jak pomáhají slabým a chudým
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg hovoří na sněmu TOP 09

Slovo charita vychází z latinského výrazu caritas, znamenajícího slitování a smilování, obvykle označuje dobrovolné dobročinné akce na pomoc trpícím lidem, dětem, starým lidem, sociálně slabým, nemocným a podobně. V praxi může nabývat různých forem, peněžitými i věcnými dary počínaje až po práci vykonávanou zdarma pro nějakou dobročinnou, humanitární či charitativní organizaci.

Zásadně nepřispívám Člověku v tísni

Lze říci, že politici přispívají napříč politickým spektrem. „Mám nadaci, do které jsem vložil 100 milionů,“ uvedl například předseda hnutí ANO Andrej Babiš.

„Dlouhodobě přispívám v rámci adopce na dálku a přispívám Červenému kříži jako důvěryhodné organizaci. Zásadně nepřispívám od roku 2002 od povodní Člověku v tísni,“ prozradil předseda KSČM Vojtěch Filip.

„Ano, přispívám, ale nechci o tom mluvit,“ reagoval předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

Předseda Úsvitu Tomio Okamura říká, že přispívá celoročně v mnoha oblastech: „Například jsem již několik let patronem fondu ohrožených dětí Klokánek.“

„Podporuji hospic a zařízení pro lidi s roztroušenou sklerózou,“ uvedl předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Chovanec dává plat hejtmana...

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka na dotaz, zda přispívá na charitu, neodpověděl. Podobně ani neodpověděl šéf europoslanců ODS Jan Zahradil.

„Ano, přispívám. Teď momentálně dávám na charitu navíc i plat hejtmana,“ informoval místopředseda ČSSD a plzeňský hejtman Milan Chovanec.

I poslanec Petr Bendl přispívá na dobročinné účely: „Snažím se v průběhu roku pomáhat a přispívat dvěma organizacím, konkrétně obecně prospěšné společnosti Slunce všem paní Dvořákové v Unhošti a Letohrádku Vendula z Horního Bezděkova poskytujícího sociální služby paní Dáji Kabátové.“

„Občas mě někdo zkasíruje o malé částky u metra, to jsou sbírky třeba na vodící psy, nemocné děti, Světluška a podobně. Než na charitu dám raději na konkrétní projekt, většinou na děti, v řádu tisíců,“ sdělil místopředseda KSČM Jiří Dolejš.

Normální je přece pomáhat

„No, přispívám značně. Konkrétním lidem s problémy, pravidelně Člověku v tísni, i při mimořádných sbírkách. Normální je přece pomáhat,“ řekl redakci místopředseda sněmovny a předseda STAN Petr Gazdík.

Místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Roman Váňa prozradil, že podporuje a spolupracuje na projektu Pomáháme pomáhat, který se zabývá například dárcovstvím krve či první pomocí.

„Přispívám na různé projekty – likvidace lepry, na komunity v Africe, voda pro Haiti, dětský fond, organizace pro matky v tísni a podobně,“ sdělil poslanec KDU-ČSL Ludvík Hovorka.

Poslanec ANO Jiří Zlatuška prozradil, že na charitu jdou automaticky veškeré jeho honoráře. „Nevedu si evidenci, vím jen o Diakonii Betlém, která mi za to jediná pravidelně písemně děkuje. Kromě toho občas přispívám na děti běženců, nemocným dětem a Člověku v tísni. To je tak, co si teď vybavuji,“ dodal poslanec.

„Systémově ne, ale dávám každou chvíli něco, když je to potřeba,“ uvedl místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát.

„Snažím se pomáhat konkrétním lidem. Řeším teď například připojení plynu samoživitelce, jež se stará o roční dceru, které právě skončila chemoterapie. Finančně jsem řešil jejich dluhy, aby dítě mohlo být doma a měly teplo a světlo. Současně v těchto okamžicích řeším i problém matky se čtyřmi dětmi, která je sama po chemoterapii a děti žijí v nuzných podmínkách,“ řekl redakci poslanec Jaroslav Foldyna.

„Spolu se synem Richardem podporujeme dětské domovy v Radhošti a Holicích. Osobně platím několika charitativním ústavům a sdružením. Mám adoptivní dceru v Indii. Jako věřící katolík to považuji za samozřejmost. Jako komtur řádu svatého Lazara Jeruzalémského to považuji za svou povinnost,“ řekl poslanec Úsvitu Augustin Andrle.

Je třeba pomoci nejslabším

„Podle mě je třeba pomoci nejslabším, tedy ohroženým dětem, lidem bez domova a těm nejchudším a nemocným. Podle toho si vybírám organizace, kterým přispívám,“ říká místopředsedkyně poslaneckého klubu TOP 09 Jitka Chalánková.

„Přispívám na různé sbírky, částka závisí na daném projektu,“ reagoval místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek.

Poslankyně ODS Jana Černochová podporuje vzdělávací soutěže pro děti či charitativní koncerty. „Dále podporuji smysluplné a transparentní sbírky, nakupuji u zdravotně znevýhodněných a tak dále. S charitou by se ale politik neměl vychloubat, pro mě je to prostě přirozená věc,“ dodala.

„Pravidelně přispívám menšími finančními částkami rozličným nadacím. Charitě přispívám při veřejných sbírkách a opakovaně jsem podpořil postižené povodní,“ odpověděl místopředseda poslaneckého klubu Antonín Seďa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Poslední „šleh“ zesnulého Miroslava Macka odnesla Černochová

14:35 Poslední „šleh“ zesnulého Miroslava Macka odnesla Černochová

Nejen jeden ze zakladatelů české pravice, ale také dlouholetý břitký glosátor politického dění. I to…