Kníže: Česko bude pro zapojení NATO v Libyi

20.03.2011 13:35

Ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg prý nemá o situaci v Libyii dostatečné informace. Probíhala tam obyčejná občanská válka a najednou velmoci intervenují. A Rusko s Čínou si zase zadělávají na dvoutvářnost. Nicméně podpořil, aby se do vojenských operací zapojilo NATO.

Kníže: Česko bude pro zapojení NATO v Libyi

Teď v Libyi podle Schwarzenberga probíhá "zmítání Odyssea" a bude ještě nějakou dobu trvat. "Mně chybí informace - které, jak naznačil britský prezident, oni mají - že by tam došlo k masakrům a zvěrstvům. Prozatím se mi to zdálo jako začínající občanská válka," podotkl ministr v nedělních Otázkách Václava Moravce.

Libye je pro silné státy důležitá jednak kvůli ropě, jak se už delší dobu spekulovalo, ale také obecně. "Silné státy se prokazují tím, že se vnitrostátní politika řídí zahraniční politikou, u slabých států je to naopak," poznamenal. Proto je zajímavé všímat si i postupu Ruska a Číny, které se zdržely hlasování ohledně zásahu proti Libyi.

"Čína a Rusko se zdržely hlasování, teď očekávají, že se Evropa uvrhne do problémů a oni si pak budou moci přijít a říkat: My jsme přeci přátelé Libye. Jenomže se nevyjádřili proti zásahu, takže za něj také nesou zodpovědnost."

Česko může pomoci jen ohledně chemických zbraní

Zatím není ustanoveno, zda do Libye vkročí i pozemní jednotky. Útočí se ze vzduchu a z moře. Česko ještě o pomoc požádáno nebylo, ačkoli se v rámci akce čeká na podporu NATO.

"Byl bych rád, kdyby operace proběhla pod dohledem NATO," přiznal ministr. "Nepředpokládám ale, že bude Česko požádáno o pomoc. My nemáme námořnictvo ani naše letadla nejsou dělaná na tuto akci. Říká se ale, že Libye disponuje chemickými a bakteriologickými zbraněmi, tak tam máme velké zkušenosti a znalosti, tam bychom mohli pomoci."

O osobě diktátora Muammara Kaddáfího Schwarzenberg tvrdí, že je nevyrovnané povahy. "Existuje podezření, že si čas od času dává něco do nosu," naznačil. "Už předtím nejednal racionálně, ale teď se to - pokud tedy z tohoto důvodu - se to ještě daleko zhoršilo."

Název: 31. brigáda radiační, chemické a biologické ochrany (31. brchbo). 

Charakteristika: jediný specializovaný svazek Armády ČR (AČR) určený pro řešení úkolů chemického zabezpečení jednotek AČR a odstraňování následků po použití zbraní hromadného ničení (ZHN). 

Sídlo: Liberec. 

Zařazení: brigáda patří do Společných sil Armády ČR; brigáda je rovněž začleněná do sil rychlé reakce NATO (NATO Response Force - NRF). 

Velitel: plukovník Miroslav Knopp. 

Struktura: brigádu tvoří 311. prapor radiační, chemické a biologické ochrany, 312. prapor radiační, chemické a biologické ochrany a 314. centrum výstrahy zbraní hromadného ničení. 

Historie: vznikla 1. července 2005 jako nástupce předchozích chemických jednotek liberecké posádky. Vojenští chemici působí v Liberci již zhruba padesát let. Do povědomí veřejnosti se dostali především počátkem 90. let minulého století, kdy tvořili základ československé jednotky nasazené do válečné operace Pouštní bouře během války v Perském zálivu. V období let 1991 až 2003 byl útvar několikrát reorganizován. 

Účast chemických jednotek v zahraničních misích:
Perský záliv 1990-1991 operace Pouštní bouře
Bosna a Hercegovina 1999-2000 Mise SFOR II
Kosovo 2001 Mise KFOR
Kuvajt 2001-2003 Operace Trvalá svoboda
Turecko 2004 Summit NATO
Řecko 2004 Olympijské a paralympijské hry
Afghánistán od 2008 Mise ISAF (Kábul, Lógar, Uruzgán)


Čtěte také:


Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…