Kníže, Okamura i další nám otevřeně řekli, co si myslí o homosexuálech, olympiádě a Rusku

08.02.2014 14:22

Někteří politici a aktivisté vyzývali k bojkotu zimní olympiády v Soči, respektive ji bojkotují, kvůli tomu, že Rusko zavedlo zákon zakazující propagaci homosexuality mezi mládeží. ParlamentníListy.cz oslovily české politiky, co si o tom myslí.

Kníže, Okamura i další nám otevřeně řekli, co si myslí o homosexuálech, olympiádě a Rusku
Foto: red
Popisek: Rusko

Anketa

Vadí vám ruské zákony postihující propagaci homosexuality?

9%
91%
hlasovalo: 16077 lidí

Ruský zákon zakazuje šířit mezi nezletilci jakékoli informace, které „jsou zaměřeny na formování netradičních sexuálních vztahů neplnoletých“. Za porušení ukládá zákon pokutu do pěti tisíc rublů, tedy do tří tisíc korun, v případě úředních osob desetinásobek.

Něco podobného jako Rusové zavedla Thatcherová

Právnické osoby může postihnout pokuta do milionu rublů, což je v přepočtu 600 tisíc korun. Pokud se k propagaci homosexuality používá internet či jiná média, mohou občané zaplatit až 100 tisíc rublů pokuty, tedy 60 tisíc korun, úřední osoby 200 tisíc rublů a právnické osoby další milion. Podobný zákon prosazený britskou premiérkou Margaret Thatcherovou z roku 1988 rovněž zakazoval propagaci a podporu homosexuality místními úřady.

Kvůli zákonu odmítl jet na olympiádu například americký prezident Barack Obama. Evropská komisařka pro spravedlnost, základní práva a občanství Viviane Redingová prohlásila, že do Soči nepojede, „dokud se s menšinami bude zacházet tím způsobem, jakým se s nimi zachází pod současnými ruskými zákony“.

Zeman olympiádu nebojkotuje

Prezident republiky Miloš Zeman se olympiády zúčastní a setká se i s ruským prezidentem Vladimírem Putinem. Exprezident Václav Klaus uvedl, že se jedná o nátlak na Rusko, zákon považuje za vnitřní věc Ruska a sám odmítá ideologii homosexualismu.

„Jak už jsem dříve uvedl, nepokládám za vhodné, aby ústavní činitelé z České republiky bojkotovali olympiádu v Soči, pokládal bych to za velmi nerozumné a naopak se domnívám, že otázku podpory ochrany lidských práv jsme schopni otevírat, pokud s Rusy nepřestaneme mluvit,“ uvedl před časem předseda ČSSD Bohuslav Sobotka, který ale na olympiádu z časových důvodů nejede.

Země má právo chránit tradiční rodinu

Jak se na věc dívají další čeští politici? „Politováníhodné je především to, že celkový stav lidských práv v Ruské federaci je smutný. Viz Kavkaz a tak dále. Postih homosexuálů je pouze jeden aspekt celkové politiky,“ řekl ParlamentnímListům.cz předseda TOP 09 a šéf sněmovního zahraničního výboru Karel Schwarzenberg.

„Bylo by fajn, kdyby bojkotovali hry kvůli skutečnému porušování lidských práv, a to dnes v Rusku, minule v Číně či v dalších zemích. Propagovat cokoli u nezletilých podléhá v civilizovaných zemích regulaci. Země, která klade důraz na funkční rodinu, má právo omezit propagaci toho, co založení takové rodiny ztěžuje. To nijak nesouvisí s respektem k sexualitě každého člověka – svoboda sexuální orientace je i v Rusku zaručena. Je spíš tragédií, že nevinně odsouzení, chudí nebo tradiční rodiny mají méně aktivní zastánce než homosexuální menšiny. Což není jejich chyba, ale chyba naše,“ řekl redakci předseda Úsvitu Tomio Okamura.

Komunistický předseda Vojtěch Filip uvedl, že se jedná o volbu a problém příslušných politiků.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Na dotaz neodpověděli předseda ANO Andrej Babiš, ani předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Propagace homosexuality nic pozitivního nepřináší

„Na takové politiky či aktivisty se dívám jako na exhibicionisty, ale používám výraz, který lze publikovat. Jinak mám pro ně výraz výstižnější, ale nepublikovatelný,“ reagoval poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna.

„Dívám se na to tak, že propagace homosexuality nic pozitivního nepřináší. Olympijská myšlenka je oslavou sportu a přátelství mezi národy. Po dobu her utichly spory a války mezi národy, a z toho by se měli politici poučit,“ apeluje poslanec KDU-ČSL Ludvík Hovorka.

„Nedívám se na to nijak. Je to zcela marginální téma, kterému věnují pozornost jen ti, kteří nemají nic lepšího na práci. A jejich postoje jsou mi zcela lhostejné,“ říká europoslanec ODS Hynek Fajmon.

Rusko jako světová velmoc a suverénní stát má právo na své zákony

„Myslím, že máte velmi zkreslené informace a že nikdo takový není. Psát o ruské státní homofobii jako o ´zákazu propagace homosexuality´ je podle mého názoru deformace stavu věcí, ale zejména deformace velmi úctyhodných důvodů bojkotu,“ reagoval poslanec ANO Jiří Zlatuška.

„Nesouhlasím se šířením homosexualismu jako ideologie, což se v současné době děje. Rusko jako světová velmoc a suverénní stát má právo na své zákony. Jako sportovec jsem nikdy nesouhlasil s bojkotem olympijských her. Vždy na tato necitlivá nekompetentní rozhodnutí politiků doplatili jen sportovci. Například Jarmila Kratochvílová. Politika na olympijské hry nepatří. Tuším, že tato olympiáda bude pro naše sportovce tou nejúspěšnější,“ říká poslanec Úsvitu Augustin Andrle.

„Zákaz propagace homosexuality je jen jednou stranou mince. Jestliže se politik zúčastní olympiády v Soči, požehnává tím Putinovu potěmkinovskou vesnici. Soči je Kavkaz a na Kavkaze ruská armáda za posledních dvacet let povraždila sto tisíc lidí. Okupovala část svobodné Gruzie, vyhnala několik set tisíc uprchlíků. To vše má olympiáda zakrýt, včetně zabíjení novinářů a obránců lidských práv,“ domnívá se senátor za TOP 09 Jaromír Štětina.

Kdo chce psa bít, hůl si vždy najde

„Osobně tento bojkot považuji za účelový a nesmyslný. Je škoda, že se poslání a myšlenka olympiády dehonestuje tímto způsobem. Pro homosexuální menšinu je to navíc kontraproduktivní,“ myslí si poslanec ČSSD Richard Dolejš.

„Kdo chce psa bít, hůl si vždy najde. Politici, kteří se nepoučí z chyb svých předchůdců, nemají dle mého názoru na svém místě co dělat. Celá jedna generace sportovců utrpěla vzájemným bojkotováním olympijských her v Moskvě a Los Angeles, kdy politici rozhodovali o tom, kdo, kdy a kam pojede. Duch olympismu ve své podstatě je krásný tím, že je apolitický, nedělá rozdíly mezi národy, náboženstvími a lidmi vůbec. A je velkou chybou do toho jakkoli zasahovat. Ono to s tím ruským zákonem také nebude tak horké, když na zahajovacím ceremoniálu vystoupí duo Tatu,“ říká poslanec Úsvitu Petr Adam.

Poslanci TOP 09 Danielu Korte vadí na Rusku jiné věci než zákon zakazující propagaci homosexuality: „ Já nesnáším olympiádu a nikdy jsem to neměl rád, byť si sportu vážím a chodím pravidelně na hokej. Nesnáším olympiádu, protože se kolem ní kvedlají ideologické kydy. Olympiáda je taky kšeft. Ale to, že sportovci a politici jedou na olympiádu do země, která okupuje o osmdesát kilometrů dál jiný stát, mluvím o Abcházii a jižní Osetii, což jsou části suverénní Gruzie, pokládám za naprostý skandál! A proto vnímám Rusko jako ohrožení.“  

Olympiáda zahájena v pátek

„Určitě bych oddělil politiku a sport. Rusům jde o zviditelnění, olympiáda je pro ně velkou propagandistickou akcí, ale na druhou stranu má olympiáda tisíce let starou tradici a je to vrcholné setkání sportovců z celého světa,“ uvedl poslanec Úsvitu Milan Šarapatka.

Podle europoslance ČSSD Libora Roučka by olympiáda, stejně jako jakékoliv jiné sportovní hry, měla patřit především sportovcům. Podle něj je jasné, že tyto hry se čas od času pořádají i v zemích, které nekladou až takový důraz na dodržování lidských práv.

„Tak tomu bylo například při pořádání olympijských her v Číně, tak tomu bude při mistrovství světa ve fotbale v Kataru a nejinak je tomu i nyní v Rusku,“ uvedl Rouček. Hry by však podle něj měly patřit především sportovcům a divákům. Politici se podle něj mohou rozhodnout, zda se her zúčastní či nikoliv a zda budou otázku lidských práv zdůrazňovat.

Poslanec ČSSD Jiří Koskuba prý přemýšlí, o jaké „statečné a zásadové politiky“ se vlastně jedná. „Asi ti, co na jisté letní olympiádě mávali tibetskou vlajkou a jinde se zase ptali po týmu původního obyvatelstva,“ myslí si.  

Vážněji Koskuba dodal, že kdo chce psa bít, hůl si vždycky najde. Na druhou stranu se podle něj při nepřítomnosti politiků nic neděje, aspoň ruští organizátoři ušetří. „Pochybuji, že by tihle připrdění populisté letěli a hodovali za své,“ dodává Kubera, podle kterého tito politici na olympiádě skutečně chybět nebudou.

Marek Černoch z hnutí Úsvit uvedl, že je škoda, že se v moderní éře sportovní svátky často mění ve vyřizování politických účtů. Podobné věci by se prý měly řešit na úplně jiné půdě. „Kdyby šlo o zákaz nebo perzekuci homosexuality, chápal bych to. Ale bojkot z tohoto důvodu se mi zdá přehnaný,“ myslí si Černoch, podle kterého ale každý má právo na vlastní rozhodnutí.

Poslanec ČSSD Roman Váňa se pak domnívá, že jakýkoliv bojkot olympijských her je nešťastný a navíc v rozporu s olympijskými myšlenkami. Olympiáda je podle něj naopak vhodnou příležitostí, jak otázku lidských práv otevřít.

Senátor Pavel Lebeda se domnívá, že olympiáda je tu pro sportovce a ne pro politiky toužící po zviditelnění. Jako pamětník si vzpomíná, že bojkoty olympiád vždy byly politickým gestem. Současný důvod bojkotu mu navíc přijde mimořádně hloupý. „Olympiáda je svátek mládí, zdraví a krásy a ani mě by tam asi neseděla agresivní a vlezlá propagace homosexuality, třeba ve formě nějakého Pride pochodu,“ uvedl.

Poslanec ČSSD Antonín Seďa si myslí, že do sportu, a olympijských her zejména, se politika tahat nemá. Senátor Vladimír Dryml k tomu navíc připomněl, že tyto zásahy dopadly pro sportovce vždy špatně.

Senátor Jiří Čunek navíc věří, že k podobnému postoji časem dospěje nejen Česká republika, ale celá Evropská unie. Poté podle něj nastane návrat k morálním a přirozeným hodnotám.

Jiří Čunek

  • KDU-ČSL
  • ANO křesťanským hodnotám
  • senátor

„Myslím, že Rusko, které nedávno omezilo legální propagaci gay kultury, je Západem neúměrně ostrakizováno. Demonstrativní rušení účasti západních politiků na olympijských hrách v Soči jsou přehnané a ukazují na 'homofilní' zaslepenost západního establishmentu," uvedl Tomáš Bílek monitorující  perzekuci homosexuálů ve světě, který ale současně vystupuje i proti propagaci homosexuality – homosexualismu.

V pátek byly oficiálně zahájeny XXII. zimní olympijské hry v Soči, vůbec první zimní hry, které se konají na území Ruska. O 98 medailových sad bude bojovat na šest tisíc sportovců z rekordního počtu 88 zemí.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…