Kníže Schwarzenberg: Jsme spojenci Izraele. Ale evropské státy tam mají jasnou politiku, tak bych držel solidaritu

15.05.2018 19:21

O střetech u hranic pásma Gazy jedná rada bezpečnosti OSN. Kuvajt navrhuje rezoluci na ochranu protestujících Palestinců. Zásah izraelských vojáků naopak hájí Spojené státy, které včera přestěhovaly ambasádu do Jeruzaléma. V úterním pořadu Interview na ČT24 proto odpovídal bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09) na otázky, zda šlo o správný krok a jestli by se mělo stěhovat i české velvyslanectví.

Kníže Schwarzenberg: Jsme spojenci Izraele. Ale evropské státy tam mají jasnou politiku, tak bych držel solidaritu
Foto: Jan Rychetský
Popisek: V rámci "Expedice neuhneme 2017" představovala TOP 09 svůj volební program v Únětickém pivovaru. Zúčastnili se čestný předseda Karel Schwarzenberg, místopředsedkyně Markéta Pekarová Adamová a poslanec Martin Plíšek

Protesty si vyžádaly desítky mrtvých a tisíce zraněných, kdo za to může? Podle knížete jsou za to zodpovědní různí viníci a zcela jistě je to výsledek dlouhodobého vývoje, kde se vztah mezi Izraelci a Palestinci vyostřoval. „Přeložení velvyslanectví z Tel Avivu do Jeruzaléma muselo vybičovat další emoce, to bylo úplně jasné. A rozkaz střílet, jakmile se někdo přiblíží k hranicím, je podle mého přehnaný,“ uvedl.

Následně na to Schwarzenberg zdůraznil, že on by na místě Izraelců nepřikázal střílet ostrými náboji na lidi, kteří pálili pneumatiky a házeli kamení. „Na místě Izraelců bych reagoval spíše vodními děly, slzným plynem, eventuálně v nouzi gumovými projektily, ale ne naostro,“ upřesnil. „Není můj úkol posuzovat, jestli to stálo za to. Nicméně každý lidský život je to, nad čím bychom se měli zamyslet,“ odpověděl na otázku, zda přestěhování americké ambasády do Jeruzaléma stalo za to, pokud se podle jeho slov dala v návaznosti na to očekávat eskalace násilí.

Česko zablokovalo v EU společně s Maďarskem a Rumunskem vyjádření Unie, které kritizovalo přesun ambasády Spojených států do Jeruzaléma, s tímo rozhodnutím České republiky Schwarzenberg prý souhlasí. „To ale neznamená, že bych souhlasil, abychom my naše velvyslanectví také přestěhovali. My jsme staří a osvědčení spojenci Izraele,“ řekl s tím, že na tom si trvá a byla to i jeho politika po celou dobu, co působil jako ministr zahraničí.

„Já nikdy nazapomenu, jak v květnu 1948 první izraelské velvyslanectví ve světě bylo otevřeno v domě mých rodičů. Nicméně místo ambasády není životně důležité pro Izrael,“ sdělil a dodal, že bezpečnost ani jednoho Izraelce se nezvýší tím, že se velvyslanectví přesune. „Naopak, jak jsme teď viděli všechny ty dramatické záběry, akorát se tím zvyšuje napětí,“ uvedl s tím, že to je první důvod, proč by byl proti. Jako druhý důvod pak zmínil, že nejde o naše životní zájmy. „Tak bych držel solidaritu s evropskými státy. Evropské státy mají v tomto svou jasnou politiku a přesně v tom rámci bych se držel,“ vyjádřil svůj postoj.

Přesun české ambasády do Jeruzaléma u nás podporuje prezident Miloš Zeman, který o kriticích přesunu hovoří jako o zbabělcích. Sám Schwarzenberg je prý vděčný za to, že spojenectví mezi Českem a Izraelem existuje. „Jsme spojenci už od začátku Izraele. Poté to bylo po komunistickou dobu přerušeno a až Václav Havel je obnovil,“ řekl s tím, že od té doby jsme velcí spojenci Izraele, a je toho názoru, že přesně tak to má být, jelikož nesmíme zapomenout ani na to, kolik Izraelců pochází z bývalého Československa. „Máme tam opravdu osvědčené přátele a mnoho společného,“ uzavřel. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…