Kníže Schwarzenberg: Když já byl v Zemanově věku, byl jsem čilý. Daniela Hermana mám rád

31.05.2017 10:04

Před pěti lety se málem stal prezidentem, letos už se Karel Schwarzenberg do voleb pouštět nehodlá. Čestný předseda opoziční TOP 09 si myslí, že by tu neměla být „dědkokracie“. A pustil se i do spojenectví lidovců se Starosty, které je podle něj velmi podivné. Dokonce naznačil, že by v zákulisí celého projektu mohl stát Andrej Babiš.

Kníže Schwarzenberg: Když já byl v Zemanově věku, byl jsem čilý. Daniela Hermana mám rád
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

„Je to koalice, v politice tolik vzácný úkaz, dvou stran, které usilují o stejné voličstvo. Z toho přirozeně nastanou pozdější spory,“ myslí si Schwarzenberg. Spojenectví Starostů s TOP 09, kterému roky předsedal, bylo podle něj mnohem logičtější, protože se zde doplňovala „velkoměstská“ TOP 09 a „venkovští“ Starostové.

„Teď je kolem nich velký mediální rozruch, všichni o nich píší jako o budoucnosti – především v novinách pana Babiše, což ve mně budí jisté podezření, jestli to celý není trošku podpořeno,“ naznačuje v rozhovoru pro web Echo24.cz. I proto považuje koalici za podivnou, i když některé její představitele, zejména Petra Gazdíka a Daniela Hermana, prý má rád.

Volební VIDEO: Petřík a Pavlík,  kamarádi ze skautu

Kromě Sněmovny se bude v dohledné budoucnosti volit i prezident a v této volbě je to podle Schwarzenberga bída. V podstatě jediným kandidátem, který se dá nazvat „seriózním“, je podle něj akademik Drahoš. Bývalý šéf Akademie věd je proto jeho volbou. A z neoficiálních hovorů má dojem, že je tomu tak i ve zbytku TOP 09. Proto není vyloučené, že strana Drahošovu kandidaturu podpoří i oficiálně.

Pokud jde o dalšího prezidentského kandidáta Michala Horáčka, Schwarzenbergovi imponuje, že jde „odvážně do toho“. „Nicméně řekněme: jeho profesionální minulost není ideální příprava pro úřad prezidenta,“ odepsal někdejšího sázkařského magnáta.

Sám prý rozhodně znovu kandidovat nehodlá, zejména z důvodu věku. „Jsem dědek starej. Mám nechat mladší. Opravdu tady nemá býti dědkokracie. Myslím, že bych jenom šel všem na nervy,“ myslí si.

CELÝ TEXT ZDE

Pokud však jde o prezidenta Miloše Zemana, o jehož kondici jeho odpůrci rovněž rádi spekulují, nemyslí si, že by byly jeho problémy způsobené pouze stářím. „Protože když jsem byl tak starý jako on, byl jsem mnohem čilejší,“ připomněl časy, kdy dělal ministra zahraničí a vedl TOP 09 do voleb.

„Tady se podepsala, řekněme, jeho nemoc,“ dodal na konto úřadujícího prezidenta.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…