Kníže Schwarzenberg se po osmdesátce stal developerem. A k jakým dalším majetkům se přiznali poslanci?

02.07.2019 8:30

Poslanci měli do 30. června podat svá majetková přiznání za loňský rok a novináři do nich tradičně nahlížejí. Úterní MF Dnes se podívala na to, jak si majetkově stojí šéf hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomio Okamura, předseda KSČM Vojtěch Filip a zakladatel TOP 09 Karel Schwarzenberg. Deník ho nazval developerem.

Kníže Schwarzenberg se po osmdesátce stal developerem. A k jakým dalším majetkům se přiznali poslanci?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

Tomio Okamura měl prý ještě v roce 2017 na účtech 23 milionů korun. Teď má ale velká vydání se stavem netradičního domu z tubusů na pražském Břevnově, takže mu na účtech zůstává jen 11 milionů korun. Okamura však není jediným politikem, který staví dům.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

„Čestný předseda TOP 09 v jednaosmdesáti letech začal podnikat jako developer a staví poblíž pražské Národní třídy dům za 100 milionů korun v jedné z mála posledních volných proluk. Bude v něm osm bytů a dole garáže pro dvacet aut,“ napsal deník.

Schwarzenberg k tomu pro Blesk poznamenal, že lukrativní pozemky jsou v majetku jeho rodu od 19. století. U ČSOB si vzal kníže úvěr 45 milionů korun, který může souviset se stavbou onoho domu.

O víc než 100 milionů korun si majetkově polepšil předseda vlády Andrej Babiš (ANO). „Přesto neopomněl přiznat ani 95 korun od ‚Miroslavy Sršňové – Honební společnosti‘. Ta vyplácí nájem majitelům pozemků po deseti korunách na hektar,“ uvedl list momentálně odložený v Babišově svěřenském fondu.

Premiér Babiš i vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) už začali nahlas mluvit o předčasných volbách, ale deník k tomu poznamenává, že právě půjčky a celkové majetkové poměry mohou vést poslance k tomu, že nebudou konání voleb nakloněni, neboť riskují, že by se do Sněmovny nemuseli vrátit. Jenže dluhy by jim tak jako tak zůstaly.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…