Kníže: Zeman by stejně na Němcovou kálel jak na placatý kámen. Nečas surově vyhodil Peake

09.08.2013 7:01

Předseda TOP 09 a exministr zahraničí Karel Schwarzenberg v rozhovoru pro Právo přiznal, že rozpad bývalé trojkoalice při hlasování o důvěře Rusnokově vládě ho nepřekvapil. Stejně prý nevěřil, že druhý pokus k sestavení vlády získá pravicová kandidátka Miroslava Němcová (ODS).

Kníže: Zeman by stejně na Němcovou kálel jak na placatý kámen. Nečas surově vyhodil Peake
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg vchází do sněmovního sálu

"Bylo to v očekávání. Ve skupině 101 lidí podle všech pojišťovnických a aritmetických propočtů bude vždy někdo slabý, který podlehne pokušení," říká Schwarzenberg k rozpadu "stojedničkové" většiny. Že se nakonec odtrhla i Karolína Peake, to sice nečekal, nicméně má pro to vysvětlení. "Ona měla dlouhodobé problémy s koalicí, a myslím, že od té doby, co ji Nečas dosti surově vyhodil, co ji sotva uvedl na Ministerstvo obrany, ztratila koalice pro ni půvab," domnívá se kníže.

Sám prý v diskusích s kolegy říkal, že to skončí neslavně. Nicméně kvůli vlastním členům a z důvodů sebeúcty, když pravice disponovala ve sněmovně většinou, se prý nemohli vzdát a dokonce prý věřili, že to ustojí. "I tak jsem nevěřil, že to dostaneme – paní Němcová s podpisy přijde za Zemanem, ale on se na to vykálí jako na placatý kámen," podotkl ale Schwarzenberg.

Kolují informace, že za změnou názoru poslanců ODS Tomáše Úlehly a Jana Floriána je Václav Klaus. Schwarzenberg prý slyšel klepy, že přátelství obou prezidentů se v tomto případě projevilo.

Tažení proti prezidentovi

Do voleb půjde TOP 09 podle svého lídra jako "jediná strana, která se jednotně postavila prezidentu samoděržavému", bude soutěžit proti Zemanovi. Koalici s ČSSD vylučuje. "To nemá smysl. Zůstane-li vliv pana prezidenta na ČSSD v dnešní míře, tak jim doporučí za partnera spíše čerta rohatého než mě," říká.

Ačkoli Schwarzenberg před prezidentskými volbami tvrdil, že při neúspěchu dokončí svůj mandát a z politiky odejde, jednání prezidenta Miloše Zemana jej prý hodně motivuje jít zase do toho a dělat mu opozici.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…