Kníže bude obhajovat křeslo. Topka pořádá o víkendu sněm

06.12.2013 18:21

TOP 09 si na víkendovém sněmu zvolí nové vedené. Předsednické křeslo velmi pravděpodobně obhájí dosavadní šéf Karel Schwarzenberg, který je v čele už od vzniku strany v roce 2009. Změna zřejmě nebude ani ve funkci prvního místopředsedy, kterým je v současnosti Miroslav Kalousek. Předsednictvo ale zřejmě opustí bývalý ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek, který stál za kontroverzním projektem sKaret.

Kníže bude obhajovat křeslo. Topka pořádá o víkendu sněm
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební billboard TOP 09

Na programu prvního dne, který začne symbolicky v 09:09, bude především zpráva předsedy, vystoupení hostů či programová diskuse. Vedení se bude volit až v neděli.

Bývalá vládní strana TOP 09 má čtyři řadové místopředsedy a dalších pět volených členů předsednictva. Místa v předsednictvu plánují podle informací ČTK obhajovat Marek Ženíšek a Helena Langšádlová. Znovu by v tomto statutárním orgánu strany mohl usednout i bývalý ministr zdravotnictví Leoš Heger či předseda moravskoslezské organizace Pavol Lukša.

Nově se mluví také o šéfovi jihomoravské organizace Janu Vitulovi a náměstkovi ministra životního prostředí Tomáši Tesařovi. Prahu by ve vedení strany mohl zastupovat buď pražský primátor Tomáš Hudeček, nebo jeho náměstek a předseda pražské buňky Jiří Vávra. Delegáti sněmu by měli zvolit i členy výkonného výboru strany a nově ustavit smírčí výbor a revizní komisi strany.

Dále již bez Drábka. Sněm určí též strategii v opozici

Dosavadní místopředseda Drábek se po odchodu z ministerstva politicky neangažuje, nekandidoval ani ve sněmovních volbách. Drábkův někdejší náměstek Vladimír Šiška nyní čelí obvinění v souvislosti s miliardovou zakázkou na kontrolu sociálních dávek i v dalších kauzách spojených s ministerstvem.

"Sněm bude důležitý nejen kvůli volbě nového vedení. Očekávám, že tam proběhne i zásadní diskuse o naší strategii opoziční strany pro následující období," řekl ČTK už dříve místopředseda Kalousek. TOP 09 se chce na sněmu začít připravovat také na volby do Evropského parlamentu a na komunální volby, které budou příští rok.

Na sněm je pozváno 177 delegátů. Mezi hosty bude místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová, šéf spolupracujícího hnutí Starostové a nezávislí Petr Gazdík a zástupce slovenských křesťanských demokratů Pavol Frešo.

TOP 09 v říjnových sněmovních volbách získala 12 procent hlasů a skončila čtvrtá. Oproti předchozím volbám si pohoršila, v roce 2010 obdržela 16,7 procenta hlasů. Bývalá vládní strana chce zůstat v opozici, o koalici nyní vyjednává vítězná ČSSD s ANO a KDU-ČSL.

TOP 09 vznikla v roce 2009 z iniciativy Kalouska, někdejšího předsedy KDU-ČSL. Spolu s ním do strany přešli i další lidovci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…