Kníže, dal jsi miliardy církvím a teď je dáš sudeťákům, děsí se poslanci

18.01.2013 15:23

Čeští politici v drtivé většině odsuzují, že předseda TOP 09, místopředseda vlády a kandidát TOP 09 na prezidenta republiky Karel Schwarzenberg zpochybnil platnost Benešových dekretů a odsoudil poválečný odsun sudetských Němců. Politici levice se obávají, že církevní restituce jsou jen předehrou k návratu majetku sudetským Němcům.

Kníže, dal jsi miliardy církvím a teď je dáš sudeťákům, děsí se poslanci
Foto: Hans Štembera
Popisek: peníze, ilustrační foto

Na dotaz Moravce zda by podpořil zrušení Benešových dekretů, řekl Schwarzenberg, že Benešovy dekrety neplatí už dvacet let – přijetím Listiny práv a svobod přestala prý platnost Benešových dekretů. „Co je zrušené, nemohu ještě jednou zrušit,“ řekl.

Na to Miloš Zeman řekl, že se Schwarzenbergem naprosto nesouhlasí a že Benešovy dekrety, které schválil do formy zákona poválečný československý parlament, jsou podle prohlášení Ústavního soudu součástí českého právního řádu.

Navrácení majetku sudetským Němcům a Beneš jako válečný zločinec

Zeman se také Schwarzenberga dotázal, zda je pravda, že radil Václavu Havlovi, aby se omluvil sudetským Němcům a že prosazoval, aby se jim vrátil majetek a zda se předseda Sudetoněmeckého landsmanšaftu Bernd Posselt radoval z toho, že Schwarzenberg postoupil do druhého kola.

Schwarzenberg dále řekl, že český národ odsunem Němců v roce 1945 vážně pochybil: „Já jsem vždy říkal a na tom trvám, že to, co jsme v roce 1945 spáchali, by dnes bylo odsouzeno jako hrubé porušení lidských práv. Asi by se tehdejší vláda včetně prezidenta (Edvarda) Beneše ocitla v Haagu. (V Haagu zasedá Mezinárodní soudní dvůr, kde  jsou souzeni například generálové z válek v bývalé Jugoslávii, obvinění z válečných zločinů či genocidy - pozn.red.)

Češi byli podle knížete jako nacisté

„Že jsme uplatnili tento princip kolektivní viny, neohlíželi se, jestli někdo byl k republice loajální, nebo se proti ní provinil, to je to, co našim předkům vyčítám,“ poznamenal Schwarzenberg k odsunu Němců.

Podle Schwarzenberga, který prý citoval Václava Havla, byla česká společnost po válce „nakažena bacilem nacismu“, když vyhnala německé spoluobčany. „Spousta z nich republiku nezradila,“ poznamenal.

Po církevních restitucích přijdou na řadu sudetští Němci...

Schwarzenberga jasně odsoudil předseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc. „Pan Schwarzenberg by si měl uvědomit, že odsun byl prováděn nikoli na základě svévole Československa a jeho prezidenta Beneše, ale mimo jiné na základě poválečných jednání, která byla dokončena v Postupimi. Když byly schvalovány církevní restituce, které mohou prolomit Benešovy dekrety, mohlo to ještě vypadat jako neschopnost vlády a TOP 09 uvědomit si důsledky prolomení dekretů pro tento stát. Teď to vypadá spíš jako záměr,“ řekl ParlamentnímListům.cz Tejc.

Poslanec ČSSD Richard Dolejš říká, že je nehorázné, že Schwarzenberg zpochybňuje Benešovy dekrety a odsun Němců.

„To je proti českým národním zájmům. Pan Schwarzenberg se demaskoval a národu ukázal, jaké zájmy a skupiny ve skutečnosti hájí. Tomu mohou tleskat pouze sudeťáci, šlechta a Římskokatolická církev. Odsun a dekrety musí být posuzovány v kontextu dané doby a poválečného období. Byly reakcí na protistátní aktivitu sudetských Němců v předválečném období, na následnou německou okupaci a fašistickou genocidu spojenou s ďábelskými zločiny. Pan Schwarzenberg navazuje na šlechtickou tradici svého rodu. Podobně se například jeho předek Karel Schwarzenberg v roce 1898 postavil k husitům, kdy mimo kontext dějin a zločinů katolické církve prohlásil: ´Jsme potomci šlechty, která na Bílé hoře porazila husity. My vidíme v husitech bandu lupičů a komunisty. My budeme bojovat proti všem novohusitům.´ A já jen dodávám: Jsou stále stejní, po ovoci poznáte je,“ zlobí se Dolejš.

Podobně to vidí i poslankyně KSČM Marie Nedvědová: „Pan Schwarzenberg hájí zájmy svých šlechtických přátel a tím, jak on sám získal svůj majetek, již Benešovy dekrety prolomil, a teď to musí zlegalizovat. Církvím se již majetek vrátil, tak teď je na řadě sudetoněmecký landsmanšaft a šlechta.“

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…