Kníže je pryč, v diplomacii prý nastane masakr. Pod velením Zemana

16.07.2013 7:01

Českou diplomacii čeká rozsáhlá personální obměna v režii prezidenta Miloše Zemana, který sám sebe považuje za příznivce "ekonomické diplomacie". Do příštího roku jsou plánovány obměny až na třiceti velvyslaneckých postech, informují Hospodářské noviny.

Kníže je pryč, v diplomacii prý nastane masakr. Pod velením Zemana
Foto: hns
Popisek: Hynek Kmoníček

V plánu je vyměnit velvyslance také v zemích klíčových pro český byznys - Rusku, Brazílii nebo Číně. Hledat se budou rovněž noví ambasadoři do dalších důležitých zemí - Francie, Velké Británie nebo sousedního Německa.

Složitá situace v české diplomacii, kdy je několik ambasád dlouhodobě bez velvyslance, se má vyřešit do několika týdnů. "V této chvíli je již připravována k podpisu první série jmen velvyslanců, u které z nejrůznějších technicko-praktických důvodů podpis spěchá," řekl HN šéf zahraničního odboru Hradu Hynek Kmoníček.

Počítat lze s obsazením postů v Moskvě a Bratislavě podle přání Miloše Zemana. Návrhy exministra zahraničí Karla Schwarzenberga (TOP 09) nyní nepřipadají v úvahu. "Pan Remek a paní Klausová ve výše zmíněném balíčku ještě nejsou, jejich jména musí nejdříve pan ministr předložit vládě," upřesnil Kmoníček.

Remek v Moskvě

Bývalý kosmonaut a europoslanec Remek (KSČM) je podle HN typickým vyslancem Zemanovy zahraniční politiky. Ačkoli mu nelze upřít nasazení, s nímž lobboval za český byznys, když byl v Moskvě obchodním radou, těžko si prý lze představit, že by podobně významný post obsadil člověk pevně spjatý s komunistickým režimem.

Obsazené by měly být i posty, které kvůli sporu Schwarzenberga se Zemanem zůstaly prázdné. Kromě toho se před prezidentem a novým ministrem zahraničí Janem Kohoutem podle deníku otevírají další možnosti, jak prosadit svůj pohled na diplomacii. Kmoníček naznačil, že i na dalších místech, jako je Irsko, Vatikán nebo Německo, se chystají změny. Někde dokonce stávající diplomaté přesluhují.

V příštím roce by se mohly personálně obměnit důležité ambasády v Číně, Velké Británii, Izraeli nebo Francii.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…