Kníže jel vidět ukrajinskou situaci z první ruky. S ním se však nikdo setkat nechtěl

15.12.2013 20:28

Bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg se v neděli odpoledne vrátil z jednodenní návštěvy Ukrajiny, kde na kyjevském náměstí Nezávislosti podpořil demonstranty, kteří se hlásí k integraci s Evropou. Z představitelů ukrajinské vlády se však s Schwarzenbergem nikdo setkat nechtěl.

Kníže jel vidět ukrajinskou situaci z první ruky. S ním se však nikdo setkat nechtěl
Foto: ČT24
Popisek: Demonstrace na Ukrajině

Na Ukrajinu se Schwarzenberg vydal, jak řekl, aby vše viděl "z první ruky" a přesvědčil se, jak situace vypadá. V Kyjevě tak mluvil s demonstranty i místními novináři a s jedním ukrajinským diplomatem. Se zástupci ukrajinského vládního kabinetu se ale nesetkal. "Představitelé vlády neprojevili větší chuť se se mnou setkati," řekl k tomu Schwarzenberg.

"Viděl jsem ten tábor na Majdanu, což bylo zajímavé. Moc mi to připomínalo situaci u nás, řekněme v listopadu, v prosinci 1989. Oni tam už vydrželi v tomto zimním počasí přes měsíc. Ti kluci a holky jsou opravdu obdivuhodní," řekl Schwarzenberg. Ukrajinci již několik týdnů protestují proti rozhodnutí místní vlády odložit podpis dohody o přidružení země k Evropské unii. Situaci koncem listopadu vyhrotil policejní zákrok na náměstí Nezávislosti s desítkami zraněných a zatčených.

Rozdíl mezi Ukrajinou nyní a listopadem 1989 ale vidí v tom, že Ukrajinci nemají jednotné vedení. "U nás se velmi rychle ustanovilo Občanské fórum, mluvčí byl Václav Havel, to tam ještě chybí," dodal bývalý šéf české diplomacie.

Pokud jde o další vývoj, lidé na náměstí jsou prý jen "částečně optimističtí". Obávají se, že přijdou tvrdé represe. "Mluvil jsem s několika zadrženými, kteří jsou prozatím propuštění. Trestní stíhání ale nadále pokračuje. Kvůli tomu, že byli jen na demonstraci, by si mohli odsedět pár let. To mi dělá starosti," uvedl Schwarzenberg.

V případě násilí bychom měli zakročit

Řešení situace vidí v rozhovorech mezi všemi stranami. Ukrajinský prezident by měl podle Schwarzenberga přistoupit na kompromis s opozicí. "Ten takzvaný kulatý stůl se vůbec nekonal, z Majdanu tam nikdo nebyl, jen takoví quasi mluvčí, kteří s tím neměli co dělat. Mluvil pouze s politickými stranami, ale toto je povstání občanské společnosti," prohlásil český poslanec.

"Myslím, že musíme velmi pozorně sledovat situaci. Kdyby tam došlo k násilí, pak musíme ihned zakročit," řekl bez bližších podrobností Schwarzenberg. Praha by podle něj měla rovněž přispět k tomu, aby se obnovily rozhovory s Ukrajinou o přidružení k EU, která Brusel pozastavil, a aby se hovořilo s opozicí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jno, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…