Kníže má charisma. On usne, pak nahodí číro, řekne „hovno“ a pro lidi je uchopitelný. Mediální expert k velkému vystoupení Schwarzenberga v tisku

04.11.2015 18:26

MEDIÁLNÍ HODNOCENÍ „Přiznávám, že se mi více líbilo, když jsme byli ve vládě. Jak řekl jeden slavný německý sociálnědemokratický politik, být v opozici je na hovno,“ připustil Karel Schwarzenberg v úvodu dnešního rozhovoru pro MF DNES, kde kromě jiného vyzdvihoval i osobu Miroslava Kalouska. Prý je nejlepším řečníkem ve Sněmovně. „Ať chceme nebo ne, kníže má charisma a to přesto, že se mu někteří lidé posmívají, že je to Trautenberk,“ zhodnotil osobu knížete pro ParlamentníListy.cz mediální expert Jiří Mikeš. Svůj názor přidal i Karel Hvížďala.

Kníže má charisma. On usne, pak nahodí číro, řekne „hovno“ a pro lidi je uchopitelný. Mediální expert k velkému vystoupení Schwarzenberga v tisku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

Když odcházející předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg, který má jako stranický lídr před sebou už jen tři týdny, zapřede rozhovor s deníkem Mladá fronta Dnes, který patří do mediální stáje Andreje Babiše, je téměř jisté, že se rozhovor stane pro ten den hitem čtenářů a možná i politiků. Rozhovor je zajímavý sám o sobě, ale už z toho důvodu, že v něm Schwarzenberg nejednou vyzdvihuje osobu Miroslava Kalouska, který jej s největší pravděpodobností v předsednickém postu nahradí.

Anketa

Jste ochotni u sebe ubytovat uprchlíka?

2%
98%
hlasovalo: 22207 lidí

„On se vyvíjí. A k lepšímu. Zaznamenávám také u něho silnější zájem o lidská práva...,“ poznamenal totiž exministr zahraničí na konto Kalouska. Prý se mu k jeho osobě navíc sbíhá čím dál tím více pozitivních hlasů. „Dříve byli proti němu skoro všichni negativní, ale obrací se to,“ řekl Schwarzenberg. Kalousek je krom toho prý nejlepším řečníkem ve Sněmovně, a TOP 09 dokáže, když je třeba, být opozicí pozitivní.

„Přiznávám, že se mi více líbilo, když jsme byli ve vládě. Jak řekl jeden slavný německý sociálnědemokratický politik, že být v opozici je na hovno,“ řekl v rozhovoru dále Schwarzenberg a také zdůraznil, že i když odchází, tak i nadále bude nejvýraznějším prvkem volební kampaně TOP 09.

„Je na voličích, jak rozhodnou. Budu se angažovat a uvidíme. Kdybych věděl, že na to nestačím, tak za mne naskočí někdo jiný. Ale zatím mi zdraví celkem slouží, až na kolena a hluchotu,“ zmínil k tomu. Na dotaz, zda bude mít na fotkách na hlavě opět číro, dodal: „Ne, budeme mít jiné nápady, člověk se nesmí opakovat.“

Exministr zahraničí se v rozhovoru rozhovořil i o svém pozvolném odcházení. „Jsem už bohužel trochu pokročilého věku a myslím, že ten přechod by neměl být zlomem, nýbrž pozvolným předáváním jedné věci za druhou. To bude proces na několik let. Nemáme tady mít dědkokracii, měli by nastoupit mladší,“ zdůraznil.

Mikeš: Vymyká se, je pro lidi uchopitelný

Jak jeho slova hodnotí mediální experti?

„Karel Schwarzenberg musí být jako lídr kampaně, s tím se nedá nic dělat. Oni ho totiž pořád potřebují, protože se vymyká všem ostatním. On usne, potom si nahodí číro a pak řekne ‚hovno‘, čímž je ale pro lidi uchopitelný,“ vysvětlil k tomu ParlamentnímListům.cz mediální analytik Jiří Mikeš.

„Proto je to nyní postavené v TOP 09 všechno tak jako ‚odcházení, ale i neodcházení Karla Schwarzenberga‘, neboť TOPka by bez něho ztratila spousty příznivců. Takže on tam musí v nějaké podobě jako ikona zůstat. Už proto, že se Kalousek vždy pro lidi vyvíjel jako až skoro hloupý antikomunista,“ zmínil Mikeš k tomu, že Schwarzenberg zůstane i nadále nejvýraznější tváří stranických volebních kampaní.

„Ať chceme nebo ne, kníže má charisma a to přesto, že se mu někteří lidé posmívají, že je to Trautenberk. Ale určitě nebude v kampani jen on sám vystrčen do popředí, jistě bude vedle něho stát i Kalousek. Možná že se na volebních plakátech bude vznášet jen jako nějaký duch,“ poznamenal Mikeš.

Jak ale v rozhovoru Schwarzenberg vyzdvihuje mladé, to je od něho prý velmi rozumné. „Včas musíte odstranit starší stromy, aby se mladší dostaly do světla,“ připodobnil totiž exministr výměnu své osoby za mnohem mladší ročníky. „Radu starších ve výrobní sféře vyzdvihovali kdysi Japonci. A věděli proč. Vážili si totiž názorů a zkušeností starších zaměstnanců. Proto bych nějaké přílišné upozaďování starších politiků panu knížeti moc nedoporučoval. Bylo by to totiž na úkor preferencí strany,“ zdůraznil k tomu Mikeš.

Musí se změnit

Ponechání pozice stranického lídra Kalouskovi je ale prý více než logické. „On teď přímo bude muset – takříkajíc chca nechca  - převzít štafetu. Proto se bude muset změnit a proto se také začal kamarádit s některými pravdoláskaři, protože TOPce by hrozilo, že upadne do zapomenutí. Na druhou stranu má TOP 09 nyní ohromnou příležitost k tomu, aby se právě ona zviditelnila v opozici, neboť ODS pořád přešlapuje na místě. Prostě předseda Petr Fiala není podle mého názoru ten správný člověk, který by věděl, jak dál. Není to prostě Klaus. Proto Kalousek podle mne dostane vetší prostor v opozici,“ zamýšlí se expert.

Na druhou stranu ovšem prý pochybuje o tom, že by Kalousek získával nyní nějaké enormní body od voličů. „Každopádně mu jdou na ruku média, hlavně televize. A to je důležitá deviza. Nelze prostě k jeho jménu nežli konstatovat, že je to výborný glosátor, výborný řečník, ale bude muset dělat trošku jinou politiku nežli dosud činil,“ zdůraznil Mikeš k poznámce Schwarzenberga, že u Kalouska nyní zaznamenává čím dále tím více pozitivních hlasů, zatímco dříve byli proti němu skoro všichni negativní.

„Kalousek možná pochopil, že s tou rétorikou, kterou měl, nevystačí a proto se nyní bude snažit dávat navenek spíše nějaké jiné impulsy. Protože ona štvavá rétorika je sice potřebná pro opozici, ale také je zapotřebí předkládat nějaké vize. Srozumitelné vize. Svým způsobem to Kalousek sice umí – on je opravdu výborný řečník a je schopný vést dialogy, a neprohrává -  ale nevystačí si s tím, co dělal dosud,“ zmínil ke Kalouskovi.

Hádky s Babišem? To je spíše komické

Jediným jeho slabým článkem prý je, že se nyní pouští do sporů s vicepremiérem Andrejem Babišem. „Ty hádky ve Sněmovně už možná jsou pro někoho spíše komické, nežli přínosné,“ zdůraznil mediální odborník. A Babiš podle něho má leckdy navrch jen proto, že svou žoviální mluvou tak trochu paradoxně připomíná právě Schwarzenberga.

„Lidi nyní hlavně chtějí to, aby jim někdo řekl, kam se dál vydat, abychom se dostali z toho celosvětového srabu. Civilizace se totiž dostává do rozporu s matkou Zemí a to je vážný problém. Bude spousta problémů jak s přírodou, tak s Araby apod. A lidi očekávají od politiků, že přestanou mlžit. Kdo tady nemlží, tak to je Andrej Babiš, ten hovoří, jak mu huba narostla, stejně tak jako Zeman, který také říká, co si myslí. A Kalousek, který má k tomu všechny předpoklady, aby komentoval situaci jak dál, tak se ještě nedávno pořád díval do zpětného zrcátka. Ale komu se to líbí?“ pokrčil Mikeš nad osobou Kalouska rameny. Vysvětlil, že se exministr financí dal kdysi dohromady s europoslancem Jaromírem Štětinou, který je ale u veřejnosti hloupě profláklý tím, jak upomíná děje minulé. „Problém TOPky je ten, že často připomíná, co bylo před třiceti lety. To ale lidi nezajímá,“ dodal pro ParlamentníListy.cz Jiří Mikeš.

Baví se českými postavičkami v politice

K rozhovoru s Karlem Schwarzenbergem se vyjádřil i mediální expert Karel Hvížďala. Shodou náhod ale právě ve chvíli, kdy mu ParlamentníListy.cz zavolaly, byl do něj začten.

„Mám ho právě před sebou,“ sdělil s úsměvem. Prý Schwarzenberga zná dobře a dokonce o něm napsal v těchto dnech esej, která vyjde k jeho 78. narozeninám. „Mě ten rozhovor s ním ničím nepřekvapil. On má politiku jako velkou zábavu, baví se českými postavičkami v politice a tudíž - pokud mu bude zdraví sloužit – se v ní bude nějakým způsobem profilovat stále,“ poznamenal Hvížďala.

Vyzdvihování Kalouskovy osoby v rozhovoru ovšem prý chápe. „On o něm ani jinak hovořit nemůže, nežli v kladném smyslu. Samozřejmě ale, kdyby u strany nebyl neustále přítomen knížecí emblém, tak by byla politicky značně oslabená. Kalousek má totiž jinou pověst u veřejnosti nežli kníže, ale na druhé straně se zase o něm ví, že je nesmírně pracovitý, agilní a dobrý řečník. Takže má kníže svým způsobem pravdu v tom, že Kalousek je nyní ve Sněmovně nejvýraznější figurou,“ podotkl Hvížďala.

Podle jeho mínění ale Kalouskovi příliš nepomáhají hádky, které vede v Parlamentu s Andrejem Babišem: „Jejich argumenty z obou stran už jsou jenom nálepky, nejde tady o žádnou diskusi. Tvrzení, že je někdo největší korupčník, anebo že je někdo spojený s mafií, tak to jsou věci, které se stále opakují, jsou to karikatury polemiky.“

Nemyslí si však, že by hádky mezi oběma pramenily z toho, že je Kalousek nějak ponížen faktem, že už Ministerstvo financí neřídí on, ale Babiš.

„To bychom k tomu museli mít nějaké průzkumy veřejného mínění, aby se to mohlo tvrdit. O tomto tak můžeme jen spekulovat. Já osobně si ale myslím, že by tam závist Kalouska nemusela hrát roli. Jde podle mne spíše o to, že je Babiš momentálně nejsilnější soupeř. Nic jiného se ani nedá dělat, nežli s ním bojovat, ale ten způsob boje už je příliš pokleslý.“

Ví, že postoj ČR k imigrantům je komický

Co se týče faktu, že Karel Schwarzenberg bude i nadále výrazným prvkem volební kampaně TOPky, tak to Hvížďala vidí jako kladné rozhodnutí stranického managementu. „On je nejvýraznější, nezkorumpovatelný, a ještě s tím historickým fousem příslušníka starého rodu, který zná své předky od 12. století,“ vysvětlil.

Hvížďalovi se prý v inkriminovaném rozhovoru kromě mnoha jiných věcí zalíbilo, jak Schwarzenberg odpovídal na dotaz ohledně uprchlické krize, kdy kromě jiného zmínil, že se TOP 09 odmítá podílet na hysterii, která kolem toho vznikla. „Nejsme tady, abychom hájili líbivé názory, ale svoje zásady,“ vzkázal v rozhovoru čtenářům stranický předseda s tím, že je přesvědčen o tom, že z dlouhodobého hlediska se postoj TOP 09 k uprchlíkům ukáže jako správný a vítězný.

„On jako člověk, který má kořeny nejen v Čechách, ale i v Rakousku a v Německu ani jinak hovořit nemůže, když může sledovat každý den debatu v celé Evropě, přičemž ví, že ten český postoj k tomuto je v podstatě komický. Když sem totiž přijde 700 tisíc imigrantů – a ti míří převážně do Německa – tak my tady prostě nemáme mít právo na nějaké obavy a Karel Schwarzenberg to dobře ví,“ uzavřel k tomu pro ParlamentníListy.cz Karel Hvížďala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…