Knize o komunistických zločinech požehnal i Duka. Paroubková: Hezká knížka

18.10.2011 16:29

Nakladatelství Columbus vydává publikaci Dcery nepřátel státu. Autorka Jana Roubíková-Švehlová napsala knihu, která je nejen poutavá a čtivá, ale především potřebná pro vyrovnání se s naší poměrně nedávnou minulostí, protože taková na českém trhu dosud chyběla.

Knize o komunistických zločinech požehnal i Duka. Paroubková: Hezká knížka

Knize požehnal v knihkupectví Kanzelsberger na Zlatém andělu na Smíchově pražský arcibiskup Dominik Duka. Spisovatel Jiří Stránský, který měl také přijít, byl hospitalizován se zápalem plic a tudíž se křtu nezúčastnil.

Na křtu byli přítomni i Jiří a Petra Paroubkovi. Právě Petra je spolumajitelkou nakladatelství Columbus a ke knížce řekla: "Hezká knížka, bude o ní zájem."

O hrůzách padesátých let se toho sice napsalo dost, ale nikoliv z podobného psychologického úhlu pohledu: jak uvězněním z politických důvodů trpěl nejen samotný vězeň, ale i celá širší rodina, z jejíž členů se rázem stali občané druhé kategorie.

Tematicky se kniha zaměřuje na osudy dvanácti žen, včetně samotné autorky, které byly v době uvěznění jednoho či obou rodičů dětmi a byly nuceny vyrůstat v neúplných rodinách.

Na křtu se objevila i mecenáška umění Meda Mládková a režisér Jan Svěrák. Jak se přiznal, otec autorky knihy byl předlohou pro jednu z postav jeho filmu Tmavomnodrý svět, který pojednával o osudech českých letců, kteří se účastnili Bitvy o Anglii.

Dále čtěte:
Spisovatel a mukl Stránský děkuje za dlouhověkost. Komunistům
Spisovatel Stránský: Kníže prezidentem. Jinak ve vládě blbci a katastrofa
Politický vězeň: Dnešní "kluci politický" nikdy nemakali, tak dělají kiksy
Svaz politických vězňů žádá Nečase: Zabývejte se Bátorou
Třetina lidí miluje poslance, co stříleli na hranicích do lidí

reklama

autor: tom

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …