Kníže perlil u Moravce na téma Ruska i Číny: Když se jiné holky za peníze položí, nemusíme to dělat také

11.05.2014 14:28

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) v druhé části pořadu Otázky Václava Moravce prohlásil, že referendum ve východních regionech Ukrajiny nemůže vyřešit krizovou situaci. Musí se prý hledat diplomatické řešení. Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg prohlásil, že Rusko stále pokračuje v uskutečňování krymského scénáře. Varoval, že by kvůli krizi na Ukrajině mohlo nastat světové jaderné zbrojení.

Kníže perlil u Moravce na téma Ruska i Číny: Když se jiné holky za peníze položí, nemusíme to dělat také
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

Podle Zaorálka nemůže „skororeferendum“ vyřešit situaci na Ukrajině. „Ono probíhá v době, kdy Kyjev dal najevo, že by akceptoval rozdělení země a větší autonomii regionů,“ připomněl ministr zahraničí. Podle něj je nutné dostat všechny k jednacímu stolu a hledat diplomatické řešení.

Putin uspěl. Věříme, že je Ukrajina na pokraji občanské války

„Některá vyjádření ukrajinského premiéra nejsou šťastná. Mám na mysli vyjádření, kdy dává najevo, že nebude jednat s představiteli východu,“ vadí Zaorálkovi.

Ministr připustil, že ruský prezident Vladimir Putin zčásti uspěl. „Podařilo se mu vytvořit atmosféru, kdy se nám zdá, že to stojí na prahu občanské války. Tohle je najednou složitější situace, která nelze řešit jen silou. Ukrajinská armáda postupuje opatrně, byť je denně těch mrtvých mnoho a je to strašné,“ upozornil Zaorálek.

Viděli jsme, jak Rusko nerespektuje mezinárodní dohody. Může to nastartovat jaderné zbrojení

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg zdůraznil, jak Rusko ignoruje dohody uzavřené s Ukrajinou. „Ukrajina se v roce 1992 vzdala jaderných zbraní výměnou za nedotknutelnost ukrajinských hranic. Teď jsme viděli, co ten slib nedotknutelnosti znamená. Může to nastartovat jaderné zbrojení po celém světě. Mohou říct, že teď ví, co se stane se zemí, která nemá jaderné zbraně a která se dostane do střetu s mocností, která takové zbraně má,“ naznačil někdejší šéf české diplomacie.

„Ten krymský scénář nikdy nepřestal. Sotva Rusko obsadilo Krym, tak začaly náhodou všechny akce ve městech Ukrajiny. Objevili se neznámí lidé a z hodnověrných zdrojů se ví, že ti lidé nemluví místním dialektem. Zase byli vysláni z Ruska. Akce rozvrátit celou Ukrajinu pokračuje nepřetržitě,“ míní Schwarzenberg.

Putinovi jde především o moc, tvrdí Schwarzenberg

S tím souhlasil Zaorálek. Podle něj už je Ukrajina ekonomicky rozvrácená. Nemyslí si ovšem, že by se opakoval krymský scénář. Pokud by na sebe Putin začal brát závazky vůči dalším územím, stálo by to Rusko další závratné prostředky.

Schwarzenberg ale tvrdí, že Putinovi jde především o moc a ne o hospodářství. V OVM připomněl, na jaké škole ruský prezident studoval: „Putin je absolvent akademie sovětské KGB. Tam se člověk učí jinému myšlení. Tam nejde o obchod, tam jde o moc. A on hraje hru o moc.“

Sankce mají dlouhodobý význam. Rusko už teď musí počítat, kolik ho bude zásah na Ukrajině stát

Proto by šéf TOP 09 radil, aby se příště v případě porušení mezinárodních dohod ihned přistoupilo k tvrdým sankcím. O tom ale Zaorálek zapochyboval.

„Nejsem si jist, jestli by okamžité nasazení tvrdých sankcí vedlo k zastavení té agrese. Nemyslím si, že bychom mohli těmi krátkodobými sankcemi Rusko zastavit. Myslím si ale, že to, co děláme, má dlouhodobější význam. My musíme dávat najevo jasnou pozici. Ale stojíme stále na prahu ekonomické války, jejíž důsledky můžeme těžko dohlédnout,“ obává se Zaorálek.

Evropští ministři zahraničí už teď uvažují o tom, že spustí třetí fázi sankcí. Původně se k ní přitom mělo přistoupit až ve chvíli, kdy by ruští vojáci překročili hranici Ukrajiny.

Kníže kritizoval Zaorálkův výstup v Číně: Když se holky za peníze položí, nedoporučují to vlastní dceři

V pořadu se také mluvilo o tom, jak Česká republika oficiálně uznala celistvost Číny. Ministr zahraničí Zaorálek to přednesl přímo v Pekingu.

Schwarzenberg to ale komentoval peprným přirovnáním: „Když se jiné holky za peníze položí, tak to ještě nedoporučují vlastní dceři. Mně to připomíná slavný případ katarského prince, ke kterému šla školačka a vykonala, co měla a dostala bohatě zaplaceno. Pak tam šlo mnoho dalších školaček. Přece se nemá dělat něco špatného, když to dělají ostatní.“

„Že my uznáváme územní celistvost Číny, je pravda. Uznával jsem ji taky. Jestliže čínští představitelé doporučují federalizaci Ukrajiny, pak bych stejně doporučoval autonomii pro některé oblasti v Číně. Samozřejmě Číně šlo vždy o to, jestli se budeme tahat o lidská práva. Oni to chtějí zastavit,“ vysvětlil Schwarzenberg.

Uznání územní celistvosti Číny byl způsob, jak začít bilaterální vztahy

Zaorálek ale tvrdí, že to bylo nutné. Chtěl změnit situaci, kdy vztahy mezi Čínou a Českou republikou byly na bodě mrazu.

„Byl to způsob, jak začít bilaterální vztahy s Čínou. A ta země si to zaslouží. Mohu ujistit všechny, že by tím utrpěla pozice České republiky. Třetina času, který jsem věnoval čínskému ministru zahraničí, se týkala lidských práv,“ namítl Zaorálek.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vfe

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…