Kníže předpokládá rozpuštění sněmovny a předčasné volby

24.06.2013 19:32

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg v souvislosti s rozhodnutím prezidenta Miloše Zemana jmenovat úřednickou vládu soudí, že se Sněmovna rozpustí a budou nové volby. Zemana podle něho "očividně nezajímá", že nynější vládní koalice má v dolní komoře většinu. V souvislosti s prezidentovou myšlenkou, že by se na úřednickém kabinetu mohli podílet zástupci tripartity, Schwarzenberg hovořil o návratu ke korporativismu a zmínil například předválečnou Itálii pod vedením Benita Mussoliniho.

Kníže předpokládá rozpuštění sněmovny a předčasné volby
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg vchází do sněmovního sálu

"Je to zajímavý návrat ke korporativistickému státu," řekl Schwarzenberg v pondělí na tiskové konferenci při zasedání ministrů zahraničí EU v Lucemburku. Také Benito Mussolini v Itálii, v předválečném Rakousku, ve Španělsku za generála Franka a v Portugalsku za Salazara podle šéfa TOP 09 došli k závěru, že politické strany jsou škodlivé a zbytečné a stát by se měl stavět na spolupráci zaměstnaneckých a zaměstnavatelských sborů.

Vracíme se ke korporativistickému státu, který byl už překonán

"Všeobecné mínění bylo, že tento model byl přece jenom v posledních desetiletích překonán. Zajímavé je, že se teď k tomu budeme vracet," uvedl Schwarzenberg a zdůraznil, že Zemana nepřirovnává k Mussolinimu.

"Předpokládám ale přece jenom, že se Sněmovna usnese o rozpuštění a vyhlásí nové volby," dodal předseda TOP 09.

Úřednického premiéra, který nahradí odcházejícího Petra Nečase (ODS) chce Zeman jmenovat v úterý. Dosud neoznámil, kdo to bude. Vyjádření zástupců hlavních politických stran však nenasvědčují tomu, že by takový kabinet získal ve Sněmovně důvěru. Koalice chce pokračovat ve své vládě, opozice volá po nových volbách. Zeman připouští, že v případě předčasných voleb by kabinet odborníků vládl zhruba tři měsíce.

reklama

autor: vfe, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …