Kníže stavitel. Čestný předseda TOP 09 staví dům za sto milionů hned vedle Havlovy knihovny

30.05.2018 16:20

Karel Schwarzenberg není jen čestným předsedou TOP 09 a poslancem, ale také velmi úspěšným podnikatelem. Jeho velmi úspěšným byznysem je stavění či přestavování domů v Praze. Aktuálně v samém centru metropole, na dohled od Národní třídy, staví bytový dům za sto milionů. Jak ale ujistil, bude to v Praze už jeho poslední stavba.

Kníže stavitel. Čestný předseda TOP 09 staví dům za sto milionů hned vedle Havlovy knihovny
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Schwarzenberg s tramvajemi, které jsou dnes historické, prý v mládí normálně jezdil po Praze

Stavba se nachází v Ostrovní ulici, na dohled od Národní třídy a Národního divadla. Ještě blíže je Deymovský palác a hned vedle stavby sídlí Knihovna Václava Havla. Proluku, kde dům roste, Schwarzenberg získal v roce 2003 v restituci.

„Ty pozemky vlastní naše rodina od poloviny 19. století, kdy byly součástí dědictví od Vratislavů,“ objasnil kníže Schwarzenberg deníku Blesk. Od počátku prý počítal s tím, že v proluce postaví bytový dům. Jenže v roce 2008 projekt tehdejšího ministra zahraničí zastavila hospodářská krize, začalo se tedy stavět až vloni.

„Počkali jsme na dobu, kdy se trhu s realitami začalo opět dařit,“ objasnil poslanec TOP 09. Je to však prý jeho poslední stavba v Praze. „V Praze už stavět nebudu, další plochu tu nemám,“ ujistil. Z osmi bytů, které v domě vzniknou, si jeden chce nechat a sedm dalších prodat.

Celkové náklady stavby Schwarzenberg vyčíslil na sto milionů korun. Byty se v jeho domě mohou podle odhadu odborníků, které oslovil deník Blesk, prodávat v ceně přesahující sto padesát tisíc korun za metr čtvereční.



 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…