Kníže urazil rakouské politiky. A pěkně to od nich schytal

29.08.2013 8:55

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg se na dovolené v rakouském tisku rozpovídal kromě české i o rakouské politice. Jejím představitelům vytkl zejména nedostatečnou aktivitu v zahraniční politice. Od špiček rakouské politiky, včetně kancléře Faymanna, se mu dostalo poučení, že právě on, proslulý svým podřimováním, by neměl kázat o nedostatku aktivity.

Kníže urazil rakouské politiky. A pěkně to od nich schytal
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

Schwarzenberg v novinovém rozhovoru uvedl, že rakouští politici, zejména ministr zahraničí a předseda lidovců Michael Spindelegger je málo aktivní na summitech EU. Přitom právě evropskou politiku a úspěchy v ní pojal rakouský šéf diplomacie jako základ kampaně před zářijovými parlamentními volbami.

Werner Faymann, sociálně demokratický kancléř, obratem Schwarzenberga upozornil, že je velmi zvláštní, jaký má přehled o dění na bruselských jednáních. Několikrát jej při nich přitom viděl podřimovat a i jindy prý vypadá, že okolní dění příliš nevnímá.

Ministr zahraničí zase připomněl svůj nedávný zážitek z jednání EU o zbrojním embargu vůči Sýrii. Před jednáním se prý Schwarzenberg vyjadřoval velmi jednoznačně. Na jednání, když se ukázalo, že velké země změnily svůj postoj, prý rakouský ministr nakonec pro zachování embarga vystupoval sám. Když se podíval na Schwarzenberga, který měl před jednáním plná ústa odvážných řečí, dělal prý, že spí. „A on mi klidně řekne, že mám málo osobní odvahy,“ rozčiloval se rakouský ministr podle webu Týden.cz.

Exministr Schwarzenberg se však proti jeho slovům ohradil s tím, že česká delegace se ještě před hlasováním po důkladném uvážení rozhodla změnit postoj, což by jeho rakouský kolega snadno zjistil, kdyby se jej na to zeptal. „Oni před hlasováním s námi ani nejednali,“ vrátil úder rakouskému kolegovi. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…