Kníže v pondělí jmenoval náměstkyni, nový ministr ji možná vyhodí

05.07.2013 10:05

Ministr zahraničí v demisi a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg jmenoval v pondělí novou náměstkyni Veroniku Kuchyňovou Šmigolovou, přestože věděl, že musí brzy vedení úřadu opustit. Jeho nástupce Jan Kohout plánuje významné personální změny, a tak lze očekávat, že se Šmigolová v rezortu dlouho neudrží.

Kníže v pondělí jmenoval náměstkyni, nový ministr ji možná vyhodí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

„Určitě se rozloučí se Šmigolovou. Její jmenování je nehorázné,“ sdělil důvěryhodný zdroj blízký Hradu serveru Českápozice.cz. Sám Kohout na dotaz, zda to má skutečně v úmyslu, odpověděl: „Vše má svůj čas. A to včetně případných změn jak v ústředí, tak i v zahraničí.“

Podle slov samotné Šmigolové byl její nástup do funkce náměstkyně dlouhodobě plánovaný, nabídku obdržela prý již v dubnu. „Brala jsem to celou dobu tak, že jako kariérní diplomatka nastupuji na nějakou další funkci. Bude-li mě nový ministr chtít, zůstanu. Nebude-li mě chtít, půjdu dělat něco jiného,“ uvedla.

Jmenování náměstků odcházejícími ministry však není standardní postup. V možný neprospěch Šmigolové může hovořit i skutečnost, že prý není dobře zapsaná u prezidenta Miloše Zemana.

Kohout a Schwarzenberg se nemají v lásce

Vřelé vztahy nepanují ani mezi samotným Schwarzenbergem a Kohoutem. Schwarzenberg mu totiž po odchodu z postu ministra zahraničí nabídl, zda se nechce stát velvyslancem na Ukrajině, což si sociální demokracie vyložila téměř jako urážku. Kohout se totiž tomuto regionu nikdy nevěnoval a nakonec zasedl v dozorčí radě polostátní firmy ČEZ.

Dle informací České pozice a politiků, které server oslovil, je proto vysoce pravděpodobné, že se Kohout v čele ministerstva bude snažit  zbavit lidí, kteří za Schwarzenberga zastávali důležité funkce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…