Kníže v televizi ke zvyšování platů: Poslanci jsou něco jako manažeři. Ale ti mají platy někde úplně jinde

25.11.2014 8:42

Předseda TOP 09 a bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg hovořil v Událostech, komentářích České televize. Nejprve promluvil ke sporu o zvýšení poslaneckých platů. Sám zastává názor, že poslanci by přidat potřebovali, aby si mohli zaplatit lepší servis a vykonávali svou práci lépe. Druhým tématem byla zahraniční politika a podpora Izraele, kde je právě na návštěvě premiér Sobotka.

Kníže v televizi  ke zvyšování platů: Poslanci jsou něco jako manažeři. Ale ti mají platy někde úplně jinde
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

Premiér Bohuslav Sobotka svým zásahem zcela zvrátil dohodu o navýšení platů ústavních činitelů. Podle Schwarzenberga to ale není náhoda. „V té koalici to všeobecně skřípe,“ říká. Spory jsou prý mezi premiérem Sobotkou a vicepremiérem Babišem, stejně jako v rámci ČSSD. „Je to vláda, která má největší těžkosti sama se sebou,“ dodává.

Premiér se podle něj měl problémem poslaneckých platů zabývat od začátku roku, ne je řešit na poslední chvíli. Moderátor Lukáš Dolanský mu pak ale nabídl úvahu, že možná situaci nikdo řešit nechce. Pokud se totiž poslanci na ničem nedohodnou, zvýší se jim od ledna platy na úroveň soudců, tedy o plných 26 procent.

„Já bych nebyl tak podezřívavý, doufám, že to tak není,“ řekl k tomu Karel Schwarzenberg. Podle něj je toto téma pro poslance nepříjemné a lidé bohužel nepříjemné věci raději odsunují.

Moderátor mu však namítl, že někteří poslanci ve sněmovně nahlas říkali, že si celých 26 procent zaslouží. Schwarzenberg poznamenal, že se o tom dá takto uvažovat. „Sami jste v reportáži ukázali, že v sousedních zemích mají poslanci mnohem vyšší platy. Ale my jsme trošku závistivá společnost, a tudíž se snažíme to vždycky omezit. Jestli je to správná politika, to si nejsem jist,“ uvedl předseda TOP 09. Více peněz by se podle něj poslancům hodilo například k tomu, aby si mohli domluvit lepší odborná stanoviska a celkově lépe pracovat.

„Poslanec dneska, aby zvládl svůj úkol, musí mít větší aparát, a na to ty peníze v Parlamentu chybí,“ dodal Schwarzenberg. „Poslanci málokdy mají víkend a obyčejně pracují hluboko do večera,“ zdůraznil. Naproti tomu úředníci si ve stanovený čas odpíchnou. Poslanci svou činností prý připomínají spíše manažery v byznysu. „A ti mají platy někde úplně jinde,“ dodává.

Poté se ještě Schwarzenberg vyjádřil k návštěvě premiéra Sobotky v Izraeli. Ta nastala poté, co ministr Lubomír Zaorálek mluvil o „diverzifikaci postoje“ České republiky, který je tradičně proizraelský. „Mně není úplně jasné, co tím mínil,“ řekl k tomu jeho předchůdce. Věří ale, že to není ústup. Už proto, že Československo podporovalo Izrael už od jeho vzniku. „Každý ministr zahraničí se snaží zaujmout odlišným postojem od svého předchůdce, i když dělá stejnou politiku,“ dodal k tomu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…