Knižní novinka: Islámský stát, cesta k moci

22.06.2017 13:38

Jaké jsou kořeny Islámského státu nebo jeho strategie? Proč nebezpečí Islámského státu nemizí? Může se vzestup podobných skupin opakovat? Odpovědi na tyto a další mnohé otázky lze nalézt v knize Fawaze A. Gergese Islámský stát, cesta k moci, kterou z anglického originálu přeložili Eva Křístková, Aleš Valenta a Jiří Zbořil. Kniha vychází v nakladatelství Vyšehrad.

Knižní novinka: Islámský stát, cesta k moci
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Odborník na islámské nauky z kuvajtské univerzity Mohamed Al Otaibi s tlumočníkem

„Příběh Islámského státu je složitý a nelze jej odvodit z jeho propagandy, kterou někteří vědci ke své vlastní škodě považují za věrohodnou,“ stojí v úvodu své knihy Fawaz A. Gerges, který pochází z Libanonu a vyučuje mezinárodní vztahy v Londýně a je považován za jednoho z nejvýznamnějších světových expertů na problematiku muslimského extremismu.

Kniha podává zasvěcený a hluboký portrét Islámského státu, jehož počátky Gerges sleduje v chaosu vyvolaném americkou invazí do Iráku v roce 2003 a popisuje, jak jej posílily události kolem tzv. arabského jara a jak dokázal převzít z rukou al-Káidy vůdčí roli džihádistického hnutí. Část knihy je také věnována hlavní postavě ISIS, za kterou je považován Abú Bakru al-Bagdádí a jeho strategiím a metodám.

„Ve světle dění v Iráku a Sýrii v posledních měsících vyznívají aktuálně autorova slova o tom, že i pokud bude IS vojensky poražen, nepřestane existovat. Pouze změní svou strategii a stáhne se do podzemí, kde bude čekat na další šanci – tak jako al-Káida Ajmána Zaváhirího, jež ostatně podle Gergese časem opět získá na džihádistické scéně dominanci. A další příležitost, ať již pro Islámský stát či pro jiné skupiny, pravděpodobně přijde, protože radikální islamismus je dvojčetem politického autoritářství a celkové krize politiky v arabském světě," uvádí stránky nakladatele k nové knize.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tan

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…