Knižní novinky: Úvahy expertů o současném stavu společnosti, stejně jako román Kevina Costnera

16.12.2016 15:31

ParlamentníListy.cz vybírají z desítek aktuálních knižních tipů ty nejzajímavější. Tentokrát se budeme věnovat například rozhovoru s historikem mapujícím temná údobí našich dějin, případně pokračování světově úspěšné románové série Cizinka.

Knižní novinky: Úvahy expertů o současném stavu společnosti, stejně jako román Kevina Costnera
Foto: pixabay.com
Popisek: Historie - ilustrační foto

Pod tíhou historie: Pro Jiřího Padevěta je historie více, než jen sled dat a událostí. Jeho historické práce, mapující události druhé světové války v Čechách a na Moravě, dokáží z na první pohled banálního průsečíku míst a dat extrahovat konkrétní lidské osudy, často neveselé, někdy hrdinské. Autor knih Průvodce protektorátní Prahou či Krvavé finále z obyčejného a až neemocionálního popisu často hrůzných válečných událostí loví otázky po obecném smyslu lidství a tom, co dělá člověka tím, čím je. V obsáhlém knižním rozhovoru s publicistou Luďkem Staňkem Jiří Padevět vysvětluje, proč jej přitahují právě temné stíny poslední války na českém území a proč má touhu jít a dívat se tam, odkud ostatní často odvracejí zrak. Úspěšný autor, nositel ocenění Magnesia Litera, ale také nakladatel a knihkupec, navíc odhaluje, proč je fascinován dílem Karla Hynka Máchy a jakou roli podle něj hraje historie nedávná, alternativní, paralelní, ale i historie míst v životě člověka.

Na rozhraní. Krize a proměny současného světa: Po mimořádně úspěšné knize Povaha změny, v němž se kolektiv odborníků pod edičním vedením egyptologa Miroslava Bárty, historika Martina Kováře a vojenského specialisty Otakara Foltýna zamýšlí nad palčivými otázkami současné doby, připravili editoři další titul se stávajícími i novými spoluautory. Druhý svazek nabídne mimo jiné úvahy o vývoji a povaze kapitalismu v Evropě, o soumraku moderního státu, o právním státě či o tzv. ekonomické bezpečnosti, zamyšlení nad tím, zda Evropa stanula na prahu válečného konfliktu, zcela aktuální stať věnovanou Brexitu, jakož i studie o klimatických změnách a dalších tématech.

Soumrak moci: Známý ekonom, někdejší jihoamerický politik, politolog, bývalý editor časopisu Foreign Affairs Moisés Naím opět předkládá mimořádně aktuální knihu, jejíž četba je stejně strhující jako užitečná a mnohdy překvapivá. Vysvětluje, proč získat moc je dnes snazší, ale vykonávat ji obtížnější. Prezidenti, výkonní ředitelé ve finančních službách a ropných společnostech, mezinárodní náboženští vůdcové i politici nadále třímají v rukou značnou moc, ale ne už takovou jako jejich předchůdci. Ti, kdo dnes stojí v popředí, čelí většímu počtu problémů, konkurentů a omezení ve formě občanského aktivismu, globálních trhů a všudypřítomných médií. Rozpad moci uvolnil v globálním měřítku prostor pro nové záměry, podniky, hlasy i možnosti, ale obsahuje v sobě také velký potenciál nestability. Naím soudí, že dnes jsme zranitelnější vůči špatným teoriím a špatným vůdcům, a rozhodně doporučuje diskutovat nikoli o tom, kdo nebo co je „jednička“, ale co se děje uvnitř dotyčných národů, politických hnutí, obchodních společností a náboženství.

Cech objevitelů (Kevin Costner, Jon Baird, Rick Ross): Za seriózně působícími veřejně přístupnými místnostmi pánského klubu ze starého světa se činí jiná, tajemnější organizace: Cech objevitelů, tajná skupina dobrodruhů, kteří se statečně vydávají tam, kde světlo ustupuje stínům, a mýty přemáhají rozum. Tajemství, která hledají, jsou ukryta v pohořích a ztracena v pouštích, pohřbena na dně moře a zaklíněna hluboko v polárním ledu. Cílem Cechu dobrodruhů je objevit záhady, které leží za hranicemi známého světa. První kniha v sérii "Cech objevitelů", Cesta do Shambhaly, se odehrává během První světové války, kdy západní civilizace stojí na pokraji katastrofy, a vypráví o výpravě za zlatým městem z buddhistických mýtů. Toto pátrání zavede naše hrdiny z Cechu k severnímu pólu i do mongolských pouští, do asijských podzemních kanálů i hluboko do nitra Himalájí, než toto bájné město konečně vydá svá tajemství a cesta, která obepnula celou planetu, dospěje ke svému ohromujícímu závěru.

Beatles skrz naskrz - unikátní fotografie z archívu: Pozoruhodný fotografický archiv skupiny The Beatles se začal rodit na začátku jejich slavné éry, když si vydavatel Sean O´Mahony uvědomil, že nově vzniklá skupina bude znamenat mnohem víc, než jen další řadovou popovou kapelu. V roce 1963 odstartoval vydávání měsíčníku The Beatles Book. Fanoušci Beatles po celém světě hltali obsah každého čísla, žhavé novinky a exkluzívní fotografie pořízené redakčními fotografy. Během šestiletého trvání však časopis zveřejnil jen část svého archivu a snímky navíc často retušoval či jinak upravoval. Ale spousta dosud nezveřejněných fotek se zachovala v cenné nemanipulované podobě. Nyní vydaný soubor více než tří set fotografií vznikl z originálních negativů Leslie Bryce. Dokumentuje neuvěřitelné nasazení Johna, Paula, George a Ringa, jejich rostoucí slávu i postavení celosvětových idolů. Ukazuje jejich cestu z provinčních britských štací přes četná turné do televizních studií, zaznamenává i první dnes už legendární návštěvu Ameriky a práci v nahrávacích studiích. Fotografie přesně zachycují kariéru Beatles, která tehdy ohromila snad každého.

Ronald Reagan: Ronald Reagan byl prezidentem transformace. Po osmi letech ve funkci po sobě zanechal jinou zemi – byla bohatší, ale méně rovná, vůči vládě byla naladěna nepřátelsky a sledovala mírové zakončení více než čtyřicetileté studené války. Tyto změny se zrodily z idejí, kterými se zabýval, když působil ve 40. letech jako hollywoodský herec, jako mluvčí General Electric v 50. letech a jako hlas rodícího se konzervativního hnutí v 60. a 70. letech. I dnes však zůstává Reagan hluboce nepochopen – osobně i politicky – díky konzervativcům, kteří upravují jeho názory tak, aby se hodily jejich ideologii, a díky liberálům, kteří nedokážou ocenit jeho pragmatické a mírotvorné instinkty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…