Koalice Merkelové prý může ztroskotat na uprchlících

27.09.2017 18:13

Spolková republika Německo před pár dny prošla volbami do dolní komory německého parlamentu. Už teď se ale ukazuje, že jednání o nové koalici nebude jednoduché. Nová koalice CDU/CSU Angely Merkelové, liberálů (FDP) a Zelených se podle ČTK může zbortit ještě dřív, než vůbec vznikne. Strany se totiž neshodnou na tom, jak se postavit k uprchlické krizi.

Koalice Merkelové prý může ztroskotat na uprchlících
Foto: Václav Fiala
Popisek: Angela Merkelová na velkoplošné obrazovce na předvolebním setkání v Pasově

„Bavorská Křesťanskosociální unie (CSU) požaduje, aby do Německa nepřicházelo více než 200 000 běženců ročně, a opakovaně uvedla, že bez takové hranice nevstoupí do vlády. Všechny tři ostatní strany to ale odmítají včetně sesterské Křesťanskodemokratické unie (CDU) kancléřky Angely Merkelové, která takový krok, stejně jako řada expertů, považuje za neústavní,“ píše ČTK.

Celý článek naleznete zde.

Šéf bavorské CSU Horst Seehofer dal po volbách jasně najevo, že CDU/CSU se musí posunout napravo a získat zpět voliče, kteří letos přišli k Alternativě pro Německo (AfD). To podle Seehofera také znamená zaujetí jasného stanoviska v otázkách uprchlické krize. Zelení i AFD a CDU to ale odmítají.

To však není jediné téma, na kterém se možná příští koalice tak úplně neshodne. Zelení požadují ukončení nových vozidel se spalovacími motory do roku 2030. Liberálové z FDP zase dávají najevo, že by možná bylo dobré  zpomalit evropskou integraci. Německo by navíc podle představ FDP dále nemělo odvádět více peněz do eurozóny a do celé EU.

Vyjednávání o nové koalici se tak může táhnout dlouho.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…