Koalice bude dnes odpoledne řešit střet zájmů, registr smluv či důchody

27.04.2016 13:42

Špičky vládní koalice se dnes v pozdním odpoledni sejdou nad tématy, která vládní strany rozdělují. Znovu tak na takzvané koaliční radě dojde například na zákon o střetu zájmů, kvůli kterému hrozí ANO možným zánikem koalice, a na registr smluv. Témata zveřejnil mluvčí vlády Martin Ayrer. Hovořit budou ministři i o plánované valorizaci důchodů.

Koalice bude dnes odpoledne řešit střet zájmů, registr smluv či důchody
Foto: Hans Štembera
Popisek: Schůze vlády. Na programu byla mimo jiného analýza hrozeb pro Českou republiku nebo zpráva o situaci v oblasti migrace k 31. březnu

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD) novinářům řekla, že chce jednat i o zvyšování důchodů pro příští rok. Podle zákona se penze zvedají vždy od ledna, a to o třetinu růstu reálných mezd a o růst cen. Podle dosavadního vývoje ukazatelů by se důchody mohly zvýšit zhruba o 1,6 procenta, tedy asi o 180 korun – mzdy v posledním loňském čtvrtletí rostly reálně o 3,8 procenta a inflace se v březnu meziročně zvýšila o 0,3 procenta.

V Poslanecké sněmovně je nyní novela, která by vládě umožnila zvednout penze víc, než jí ukládá zákon. Zatímco podle vládní předlohy by kabinet mohl přidat maximálně 1,7 procenta, sněmovní sociální výbor navrhuje až 2,7 procenta. V prvním případě zvýšení nyní odpovídá asi 190 korunám, ve druhém asi 300 korunám. Marksová řekla, že ministr financí Andrej Babiš (ANO) už veřejně slíbil zvýšení o 300 korun, s úpravou procent růstu penzí v zákoně prý ale nesouhlasí.

Platy se mají více zvednout na ministerstvech a centrálních úřadech

Ministryně dnes na jednání přinese i materiál o změnách v odměňování státních zaměstnanců, řekla později novinářům. Podle návrhů by se tarify měly víc zvýšit lidem na ministerstvech a v 11 centrálních úřadech než státním zaměstnancům v ostatních institucích. Počítá se i s náborovými příspěvky či s tarifem 200 procent pro experty.

V návrhu zákona o střetu zájmů budí pozornost pozměňovací návrh sociálního demokrata Jana Chvojky, podle něhož by člen vlády nesměl být ovládající osobou ve firmách. Kritici návrhu vytýkají, že směřuje hlavně proti předsedovi vládního hnutí ANO a ministru financí Andreji Babišovi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…