Koalice bude podporovat zvýšení odvodů z hazardu. Rozpočet si takto polepší

13.07.2015 20:38

Koalice bude ve Sněmovně dál podporovat novelu Jana Volného (ANO), která zvýší odvody z loterií o pět procentních bodů na 25 procent a zdvojnásobí denní místní poplatek za každý hrací přístroj a zařízení na 110 korun. Sociální demokraté a lidovci chtějí dohodu o využití peněz, které se díky novele vyberou navíc. Měly by jít do sportu a na prevenci gamblerství.

Koalice bude podporovat zvýšení odvodů z hazardu. Rozpočet si takto polepší
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hrací automaty

Vyplynulo to z vyjádření předsedů sněmovních klubů ČSSD a ANO Romana Sklenáka a Jaroslava Faltýnka po dnešním zasedání koaliční rady. "Požadujeme, aby bylo jasně stanoveno, jaký výtěžek z loterií půjde na financování sportu a prevence patologických jevů souvisejících s hráčstvím," uvedl Sklenák. Nepůjde podle něho o nějakou úpravu předlohy ve druhém čtení, ale o dohodu v koalici.

Do státního rozpočtu by mělo plynout o 1,9 až 2,3 miliardy Kč navíc

Volného novela prošla v dolní komoře úvodním kolem. Sněmovna by ji mohla schvalovat na schůzi, která začne v polovině září. "Jsem rád, že koalice pokračuje dál v boji proti hazardu, ale je to pouze mezikrok," řekl Faltýnek. Čeká se na zcela nový návrh zákona o hazardních hrách, který by měla vláda dostat na jednání koncem července a poslanci ještě letos.

Zvýšením odvodů a místního poplatku podle Volného novely by si měly veřejné rozpočty polepšit podle důvodové zprávy o 2,2 až 2,6 miliardy korun ročně. Do státního rozpočtu by mělo plynout o 1,9 až 2,3 miliardy Kč navíc, obecní rozpočty by si měly přilepšit o 250 až 307 milionů korun. Faltýnek uvedl, že část z nich by do sportu mohla plynout, je ale potřeba dát jasná a průhledná pravidla rozdělování peněz.

Volného předloha má sloužit jako dočasná náhrada nového zákona o hazardních hrách, jehož příprava se protáhla a nebude účinný už od příštího roku. Norma také mění podíl obcí a státu na výnosu z odvodu u hracích přístrojů. Zatímco nyní stát dostává pětinu, nově by to měly být dvě pětiny. Obcím by měl klesnout podíl o 20 procentních bodů na 60 procent.

Koaliční rada se zabývala také vládní předlohou, která zavede registr přestupků a kterou má příští týden posoudit Senát. Koalice "svým" senátorům doporučí, aby hlasovali pro znění normy, jak ji schválili poslanci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…