Koalice by si měla klást těžší úkoly, píše Paroubek ke snižování dluhu

15.02.2014 19:38

Podle bývalého poslance Jiřího Paroubka si nová vládní koalice neklade příliš náročné domácí úkoly. Na mysli má hlavně snižování veřejného dluhu, vláda chce totiž pouze udržet schodek pod 3 procenty HDP.

Koalice by si měla klást těžší úkoly, píše Paroubek ke snižování dluhu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

„Nová vláda si ve fiskální oblasti neklade příliš silné cíle. Formulace, že ‚udrží schodek pod 3% HDP‘, je cílem, který není ani příliš ambiciózní, ani mobilizační. Není k němu potřeba nic více, nežli udržet to, co již je. Nemůžu se zbavit dojmu, že nová koalice by si měla klást přece jen trochu náročnější domácí úkoly, nežli to v tomto případě udělala v rozpočtové oblasti,“ píše na svém webu VašeVěc.cz Jiří Paroubek.

Pouští se i do analýzy nedávných reforem. „Nečasova vláda ve státním rozpočtu škrtala a škrtala, až v letech 2012 a 2013 dovedla zemi k poklesu HDP. Přitom strukturální deficit po peripetiích vzestupu v letech 2008 a 2009 byl ještě v roce 2013 vyšší, nežli byl strukturální deficit před ,reformami' Topolánkovy a Nečasovy vlády. Prostě reformy se moc nepovedly. Přivodily ve finále hospodářský pokles a pokles reálných příjmů obyvatelstva,“ popisuje Paroubek.

Přitom nabízí i řešení. Zaprvé obnovení robustnějšího hospodářského růstu a zadruhé změnu struktury daní a jejich efektivnější výběr.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

„Vláda může udělat pro podporu hospodářského růstu mnohé a měla by začít nejlépe hned. Mezi prioritami vládního prohlášení ovšem tento cíl nenacházíme,“ stěžuje si však na Sobotkovu vládu. Vyjmenovává pak konkrétní kroky: obnovit tempo veřejných investic, nalákat zahraniční investory či obnovit výstavbu sociálních bytů.

„Mezi hlavními cíli vlády mně tedy chybí intenzivní podpora hospodářského růstu, úsilí o snižování schodku státního rozpočtu a zafixování dluhu sektoru vlády dlouhodoběji kolem úrovně 46 % HDP,“ dodává Paroubek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…