Koalice do novely služebního zákona zapracuje asi i část opozičních připomínek

25.06.2014 13:50

Koalice asi ještě bude měnit svou celkovou novelu služebního zákona. Ze státní služby zřejmě vyloučí generální štáb armády a zruší možnost snížit úředníkům osobní příplatek kvůli úsporám. Na žádost Ministerstva zahraničních věcí bude úředníkům uznáváno vysokoškolské vzdělání na sovětském Státním institutu mezinárodních vztahů v Moskvě (MGIMO).

Koalice do novely služebního zákona zapracuje asi i část opozičních připomínek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Březnové zasedání poslanecké sněmovny

Pravděpodobně uspějí i některé návrhy opozice. Náměty dnes projednával sněmovní ústavně právní výbor. Debatu přerušil do pátku, kdy by o nich měl hlasovat. Poslanci o novele služebního zákona mají rozhodnout na sněmovní schůzi, která by měla začít v polovině července. Svolána zatím není.

Koalice chce měnit ještě proceduru systemizace státních úřadů, složení komisí pro výběr vedoucích úředníků a úřednické zkoušky, vyplynulo z vyjádření náměstkyně ministra pro legislativu Kateřiny Valachové.

S některými návrhy zřejmě uspěje i opozice

Opoziční komunisté patrně uspějí s návrhem, podle kterého nebude pod služební zákon spadat předseda Českého statistického úřadu. Valachová s tím vyslovila „věcný souhlas". Šéf ČSÚ by tím měl stejné postavení jako předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, uvedla.

V poněkud pozměněné podobě by mohly mít šanci některé návrhy opozičních TOP 09 a Starostů. Týkají se například úpravy požadované doby praxe ve výběrových řízeních na vedoucí úředníky tak, aby nebyli znevýhodněni rodiče, kteří pobývali určitou dobu na mateřské nebo rodičovské dovolené.

Jiné opoziční návrhy asi spadnou pod stůl

Koalice patrně odmítne snahu KSČM zařadit pod služební zákon Národní bezpečnostní úřad. Podle Valachové se blíží spíše zpravodajským službám a bezpečnostním sborům. Poslanec Jan Klán (KSČM) zdůraznil, že na tomto návrhu bude trvat.

Podle rozložení sil ve sněmovně asi neuspěje ani návrh TOP 09 a Starostů vyloučit ze zákona Český statistický úřad, Státní úřad pro jadernou bezpečnost a Český báňský úřad. Valachová to označila za nesystémové. Postavila se i proti návrhu TOP 09 a Starostů, aby strukturu státních úřadů nestanovilo nové generální ředitelství státní služby, ale Ministerstvo financí.

„Ministerstvo je politicky řízeno, popřel by se cíl odpolitizování státní správy," uvedla Valachová. Poslankyně TOP 09 a Starostů Věra Kovářová také například navrhla, aby úředníci měli po 20 letech služby ročně šest místo pěti týdnů dovolené.

Benda (ODS): Cílem je dostat státní správu pod absolutní vliv vlády

Ve výboru opět zněla obecná kritika normy, která má podle jejích autorů přispět ke zkvalitnění státní správy a jejímu oddělení od politiky. „Cílem není depolitizovat státní správu, ale dostat ji pod absolutní vliv nynější vlády a jejího ministerského předsedy. Zákon je absolutně nehlasovatelný," řekl Marek Benda (ODS). Koalice s takovou interpretací normy nesouhlasí. Vláda má ve sněmovně dostatek hlasů pro to, aby předlohu ještě v červenci v dolní komoře prosadila.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…