Koalice nezíská Paroubkovy poslance pro zpřísnění nedůvěry vládě

28.01.2012 15:45

Koalice nezíská hlasy poslanců strany Jiřího Paroubka pro zavedení konstruktivního vyjádření nedůvěry vládě. Národní socialisté dnes tuto připravovanou změnu ústavy odmítli, podobně jako už dříve sociální demokraté. Návrh je mimo české ústavní a politické tradice, řekl novinářům Paroubek po jednání předsednictva strany NS-LEV 21, která má ve sněmovně dva zástupce a s dalším spolupracuje.

Koalice nezíská Paroubkovy poslance pro zpřísnění nedůvěry vládě
Foto: hns
Popisek: Předseda NS-LEV21 Jiří Paroubek

"Zabránit rozpadu vlády, který je důsledkem rozpadu koalice, dost dobře nejde," poznamenal Paroubek. Záměr, aby sněmovna mohla o nedůvěře vládě rozhodovat maximálně jednou za půl roku, směřuje podle Paroubka "úplně proti smyslu parlamentní demokracie".

Zbytečná a účelová změna?

Vládní koalice pro prosazení ústavní změny potřebuje alespoň několik hlasů opozičních zákonodárců. Kvůli vyjednání podpory kabinet tento týden schvalování návrhu odložil. Opoziční ČSSD ale považuje změnu za "zcela zbytečnou a účelovou" a rozhodně ji podle svého předsedy Bohuslava Sobotky nepodpoří. ČSSD má navíc většinu v Senátu a pro změnu ústavy je nutný souhlas obou parlamentních komor.

Pokud by podle vládního návrhu opozice chtěla vyvolat ve sněmovně hlasování o nedůvěře vládě, musela by se předem shodnout na jménu budoucího premiéra a pro svůj záměr by musela získat podpis 50 poslanců. Vláda si od návrhu slibuje posílení odpovědnosti opozice a stabilitu vlád, jeho uvedením do praxe plánuje až po příštích sněmovních volbách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…