Kalousek si zabásnil a udělal si legraci z Babiše. Šlo o zákaz provozu prodejen o svátcích

20.01.2015 15:42

Vládní koalice podpoří senátní návrh novely o omezení pracovní doby o vybraných svátcích. Shodla se na tom na pondělní koaliční radě, řekl na dnešní tiskové konferenci předseda sněmovního klubu KDU-ČSL Jiří Mihola. Proti normě, pod kterou jsou podepsáni především senátoři za ČSSD, dosud vystupovalo hlavně hnutí ANO. Vláda dala k normě před časem neutrální stanovisko.

Kalousek si zabásnil a udělal si legraci z Babiše. Šlo o zákaz provozu prodejen o svátcích
Foto: Hans Štembera
Popisek: Supermarket, ilustrační foto

"Shodli jsme se na koaliční radě, že by tento návrh měl mít podporu koalice," řekl Mihola. Norma by podle něj měla mít šanci, aby byla úspěšně schválena.     Prodejní dobou obchodů o svátcích se zákonodárci nezabývají poprvé. Senátoři v kontroverzní novele navrhují, aby prodejny s plochou větší než 200 metrů čtvereční byly zavřeny na Nový rok, o Velikonočním pondělí, dále 8. května, 28. září, 28. října a o vánočních svátcích 25. a 26. prosince. O Štědrém dnu by obchody směly mít otevřeno pouze do poledne.

Koalice po jednání sněmovních klubů na začátku prosince uvedla, že návrh podporují lidovci, hnutí ANO ale regulaci odmítalo. Norma má také podporu komunistů, proti byla i ODS.

Senátní návrh počítá s tím, že omezení by se nevztahovalo na čerpací stanice, lékárny, prodejny na letištích, vlakových a autobusových nádražích a na prodejny ve zdravotnických zařízeních. Platilo by ale pro zastavárny, sběrny odpadů a prodejny použitého zboží. Norma počítá s tím, že za porušení zákazu by obchodníkům hrozila pokuta do milionu korun při prvním deliktu, za opakované porušení až pět milionů korun. V současnosti prodejní dobu obchodů v Česku v době státních svátků žádný předpis nereguluje.

Dvě nová přikázání pana Babiše

K plánu koalice podpořit omezení otevírací doby se svébytným způsobem vyjádřil na sociální síti Facebook i exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Díky této vládě prý budeme muset začít ctít další 2 boží přikázání, která podle Kalouska souvisejí s jeho nástupcem ve funkci Andrejem Babišem (ANO).

"Před cca 3.5 tisícem let sestoupil Mojžíš z hory Sinaj a přinesl nám desatero božích přikázání. Zákony, resp. pravidla se neúprosně vyvíjejí. Díky současné vládní koalici budeme mít přikázání dvanáctero.

11. přikázání: Neprokážeš konflikt zájmů ministra financí a majitele Agrofertu.

12. přikázání: Pomni, abys den sváteční světil nad 200 metrů čtverečních prodejní plochy," poznamenal Kalousek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …