Koalice pomsty a kuřích ok. Gazdíkovský poslanec zúčtoval se všemi, co jej doma poslali do opozice

23.10.2014 18:06

Neférový a nedemokratický nešvar obcházení vítěze voleb nabývá po letošních komunálních volbách naprosto obludných rozměrů. Šokujícím příkladem jsou Semily, kde jasně zvítězila Volba pro Semily (součást Starostů pro Liberecký kraj) a jejich jednička a kandidátka na starostku Lena Mlejnková získala nejvíce preferenčních hlasů. Přesto se všichni proti vítězům spojili.

Koalice pomsty a kuřích ok. Gazdíkovský poslanec zúčtoval se všemi, co jej doma poslali do opozice
Foto: top09.cz
Popisek: Poslanec Jan Farský

Anketa

Výsledek které strany v komunálních volbách vás nejvíce potěšil? Ať už příjemně, nebo škodolibě

3%
1%
83%
3%
2%
0%
2%
5%
hlasovalo: 8649 lidí

Volba pro Semily komunální volby vyhrála zcela jasně. Získala 17 828 hlasů, což je 34,68 procent. Stačilo to na 8 mandátů v zastupitelstvu. Druhé skončilo hnutí ANO, které získalo 4 mandáty, tedy polovinu. „S respektem k výsledku voleb jsem kontaktovala lídryni hnutí ANO 2011, které skončilo se čtyřmi mandáty jako druhé, Věru Blažkovou. Osobní schůzku však odmítla se slovy, že za ANO 2011 bude jednat s Tomášem Hykou. Nebylo mi jasné, proč má jednat někdo, kdo do zastupitelstva vůbec nekandidoval. Nevím, jaké vazby za tím jsou,“ konstatuje Lena Mlejnková.

Hnutí ANO 2011 několikrát schůzku s Volbou pro Semily odložilo. „Jednali jsme se všemi. Ale hnutí ANO se nám vyhýbalo. Při prvním kontaktu nám řekli, že musí počkat na instrukce z Prahy. Vrcholem bylo, že na domluvenou schůzku tuto sobotu vůbec nedorazili,“ popsal na Facebooku známý poslanec Jan Farský. Starosta Semil, který již kvůli souběhu s poslaneckou funkcí již na tento post nekandidoval, přepustil místo lídra Leně Mlejnkové, dosavadní místostarostce.

„Ve čtvrtek 23. října v sedm ráno mi bylo pouze telefonicky stroze sděleno Tomášem Hykou, že ‚utvořili koalici‘, a zároveň mi došla SMS zpráva od zástupce hnutí SPOLU, že spolupráci odmítají,“ dodala Mlejnková. „Samozřejmě se mi výsledek nelíbí. Je to poprvé v dějinách Semil, kdy nebyl respektován vítěz voleb. Způsob jednání, kdy je naprosto obejit, je novým prvkem v semilské politické kultuře. A nemyslím, že obohacujícím. Výsledek voleb to však umožňoval, a tak se také stalo. Teď nezbývá než doufat, že budoucí koalice bude pracovat v zájmu města a pro město. Já ve prospěch města Semily a jeho občanů budu pracovat nadále a rád,“ vyjádřil se Jan Farský.

Na Facebooku volil podobnou, ale o něco tvrdší formulaci. „Doufám, že koalice pomsty a kuřích ok, prostřednictvím které se snaží impérium pana Kuršela a Pěničky vrátit úder, se postupně změní v koalici pracující pro Semily.“ V této koalici zasednou vedle ANO ještě sdružení Spolu, Semiláci, ČSSD, KSČM a KDU-ČSL. Dohromady mají 13 zastupitelů. „Stále si myslím, že tato situace se bude ještě nějakým způsobem vyvíjet. Ustavující jednání zastupitelstva je 7. listopadu,“ upozornila pro ParlamentníListy.cz Mlejnková.

Nejednoznačně se vyjádřil lídr KDU-ČSL do komunálních voleb v Semilech Václav Zahrádka. „Máme v zastupitelstvu jen jednoho člověka, tím je Jaroslav Křapka. A ten má od nás volnou ruku, jak se zachová. Ale rozhodně nejdeme do koalice s komunisty. Ti tam nejsou,“ sdělil ParlamentnímListům.cz. Podle něj s Volbou pro Semily do koalice nikdo jít nechtěl. Proč, to ale dostatečně nevysvětlil. „Vyhráli, ale dostali o třetinu hlasů méně než před 4 lety. Což o něčem svědčí,“ pronesl tajemně.

Nová koalice v Jablonci se pomlátí mezi sebou

Vítěz voleb zůstal na ocet i v druhém největším městě Libereckého kraje, v Jablonci. I když je pravda, že tady zvítězila Občanská demokratická strana jen těsně před ANO. Oba subjekty získaly po 7 mandátech. Čehož využili sociální demokraté se 4 mandáty. Oba vítěze voleb „vydírali“ s podmínkou, že chtějí primátora. Na což ODS nepřistoupila na rozdíl od hnutí ANO. A tak bude mít Jablonec primátora Pavla Svobodu z ČSSD. V Jablonci se utvořila koalice ANO, ČSSD, Změna pro Jablonec a Nová budoucnost pro Jablonec. Tato koalice bude mít 17 ze 30 zastupitelů. Oči pro pláč zůstaly současnému primátorovi Petru Beitlovi (ODS), který byl paradoxně před volbami Svazem měst a obcí vyhlášen nejlepším primátorem za uplynulé volební období a ve volbách získal nejvíce preferenčních hlasů. Ten v MfD okomentoval nové vedení města: „Tak, jak je nová koalice nastavená, tak se dříve nebo později pomlátí mezi sebou.“

Rozhodnuto ještě není v Liberci. Zde zopakovala své vítězství Změna pro Liberec, dokonce ještě výrazněji než před čtyřmi lety. Jan Korytář se stal tehdy primátorem, ale po půl roce byla Změna svými koaličními partnery vymetena z vedení radnice. Nyní se schyluje k něčemu podobnému. Změnaři původně počítali s koalicí s hnutím ANO, které skončilo ve volbách druhé. To však spolupráci odmítlo s odůvodněním, že ze strany Změny byla kampaň špinavá. Je pravda, že změnařská kampaň byla ostrá jako břitva. Ale kritice hnutí ANO se vyhýbala... „Jejich zdůvodnění nevěřím. Podle mě lžou. Tam určitě došlo dopředu k nějakým zákulisním dohodám,“ myslí si Liberečan Petr Svoboda. „Každopádně ANO tím zradilo značnou část svých voličů a příště to tady ve volbách šeredně odskáčou,“ domníval se.

Klíčový bude postoj třetích Starostů pro LK. Ti se Změnou jednali, ale měli požadavek, aby si Změnaři sehnali ještě třetího do party. Protože koalice Změny a Starostů by měla převahu jen jednoho hlasu. Změnařům se třetího koaličního partnera sehnat nepodařilo. Takže je teď na tahu ANO, které se snaží vyjednat čtyřkoalici se Starosty, ČSSD a TOP 09. Je ale otázkou, zda šokující vyšachování vítěze voleb v Semilech uvažování Starostů přeci jen ještě nepozmění. „Podobné obcházení jasného volebního vítěze jen podkopává naši demokracii. Voliči si řeknou, proč chodit k volbám, když se o jejich výsledku rozhodne stejně někde jinde,“ rozhořčuje se Svoboda.

Zaveďme prostý součet hlasů a přímou volbu starostů

Nabízí se myšlenka, zda nezměnit volební systém, jak se o tom vyjádřil předseda Starostů a nezávislých a hejtman Libereckého kraje Martin Půta. „Přijde mi, že první, co napadne poražené z voleb udělat, je, jak obejít vítěze. Protože to systém umožňuje. Řešení je jednoduché, funguje v Polsku. Výsledek hlasování se seřadí podle prostého počtu hlasů na té kandidátce bez ohledu na to, na kterém místě předtím byli. A kombinoval bych to s přímou volbou starostů. Koalice proti vítězům by se pak dělaly obtížně,“ domníval se.

„Tuto myšlenku prosazujeme dlouhodobě. Získali bychom tímto způsobem v Semilech 19 mandátů z 21,“ prozradila ParlamentnímListům.cz Lena Mlejnková, která je též krajskou zastupitelkou za Starosty pro Liberecký kraj. „Budeme mít sněm Starostů pro Liberecký kraj, kde budeme situaci podrobně rozebírat. Chystáme nějaké řešení,“ vysvětlila a ještě se vrátila k povolební situaci v Semilech. „Při minulých volbách jsme získali nadpoloviční většinu, přesto jsme přizvali do rady další dva subjekty. Teď jsme se chtěli chovat stejně férově. Protože nám jde o město, ne o nějaké posty a finance, které tady můžou hrát nějakou roli,“ dodala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…