Koalice se dnes bude opět dohadovat o tom, o kolik se mají zvednout platy ústavních činitelů

27.11.2014 6:16

Koaliční strany dnes budou znovu řešit platy ústavních činitelů. Jejich zástupci ve sněmovním rozpočtovém výboru se sice v minulém týdnu dohodli na růstu platů o zhruba 14 procent, předsednictvo sociální demokracie se ale posléze postavilo proti. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) požaduje růst maximálně o 3,5 procenta. Zda na to koaliční partneři přistoupí, však není jasné.

Koalice se dnes bude opět dohadovat o tom, o kolik se mají zvednout platy ústavních činitelů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Vláda původně navrhla zvýšení platů poslanců, senátorů a dalších činitelů o procento. Řadě vládních zákonodárců se to však po několika letech zmrazení platů zdálo málo a Sobotka později připouštěl i kompromisní růst o 3,5 procenta. Sněmovní výbor pak ale na základě dohody klubů jednohlasně doporučil zvýšení o 14,4 procenta.

Právě z této částky budou při dnešním jednání koaliční rady vycházet zástupci hnutí ANO a lidovců. Po Sobotkovi chtějí, aby vysvětlil přednosti svého návrhu před návrhem, na němž se ve sněmovně našla shoda. Ministerský předseda má za to, že růst o 3,5 procenta odpovídá tomu, o kolik stoupnou platy u ostatních zaměstnanců veřejného sektoru.

Pokud se strany nedohodnou a Parlamentem novela neprojde, zvýší se zákonodárcům od ledna platy automaticky o 26 procent.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…