Koalice se pokusí dohodnout na kandidátovi na eurokomisaře

14.07.2014 6:09

Koaliční strany se dnes sejdou, aby znovu jednaly o tom, koho nominují na post eurokomisaře za Českou republiku. Hnutí ANO ministra financí Andreje Babiše nově navrhlo ministryni pro místní rozvoj Věru Jourovou. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) chce mít tento týden o českém kandidátovi už jasno. Kromě debaty o eurokomisaři chtějí lidovci na koaliční radě diskutovat o financování soukromých a církevních škol.

Koalice se pokusí dohodnout na kandidátovi na eurokomisaře
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

Výběr kandidáta do Bruselu se ocitl v patové situaci, neboť sociální demokraté a ANO odmítali ustoupit ze svých stranických nominací. Babišovo hnutí nakonec minulý týden stáhlo svůj návrh na europoslance Pavla Teličku a místo něj nabídlo Jourovou, o níž mají koaliční strany dnes mluvit. ČSSD nicméně oficiálně dál prosazuje bývalého ministra financí Pavla Mertlíka.

Jméno českého eurokomisaře má být známo tento týden

Sobotka chce tento týden znát jméno českého kandidáta, neboť ve středu budou evropští poslanci schvalovat lucemburského expremiéra Jeana-Claudea Junckera na post předsedy Evropské komise. Hned poté se rozeběhnou oficiální vyjednávání o rozdělení resortů v bruselské exekutivě. Česká vláda by v ní ráda získala významné portfolio v ekonomické oblasti.

Na dnešní koaliční schůzce chce KDU-ČSL otevřít debatu také o financování soukromých a církevních škol. Lidovcům se nelíbí plán ministerstva školství omezit v příštích letech příspěvky státu na tato zařízení. Podle vicepremiéra a šéfa KDU-ČSL Pavla Bělobrádka by se mohla dostat do velký potíží. S omezením nesouhlasí ani církve. Ministerstvo však argumentuje, že tak sjednotí podmínky pro všechny typy škol.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…