Koalice se politických náměstků vzdát nehodlá

02.09.2014 19:43

O vypuštění paragrafu služebního zákona, který umožňuje ministrům mít až dva takzvané politické náměstky, koalice neuvažuje. S kritikou prezidenta Miloše Zemana nesouhlasí. Zákon i nadále podporují opoziční TOP 09 a ODS, se kterými se koalice na znění normy dohodla. Hlava státu dnes poslancům řekla, že pokud v zákoně političtí náměstci zůstanou, obrátí se se stížností na Ústavní soud.

Koalice se politických náměstků vzdát nehodlá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman ve sněmovně přednesl projev, ve kterém sdělil své podmínky vetování služebního zákona

„Nesdílím názor pana prezidenta, že by onen kritizovaný paragraf byl protiústavní, protože velmi podobný paragraf už je obsažen v zákoně, který novelizujeme," řekl novinářům ve sněmovně předseda klubu ČSSD Roman Sklenák. Sklenák předpokládá, že pozice politických náměstků v zákoně zůstanou. 

„Ústava počítá s náměstky jako ústavními činiteli v širším slova smyslu. Je to legitimní politická úroveň řízení," napsal ČTK v prohlášení premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). 

Podle šéfa poslanců ANO Jaroslava Faltýnka je to hra o terminologii. „V návrhu služebního zákona není ani slovo o politických náměstcích, tam je, že ministr může mít jednoho až dva náměstky," poznamenal. Faltýnek se domnívá, že by ministr, který přichází na ministerstvo už stabilizované služebním zákonem, měl mít možnost přivést si své spolupracovníky. 

Místopředseda koaličních lidovců Jan Bartošek připomněl, že političtí náměstci jsou součástí dohody s opozicí. „Nevidím důvod na tom něco měnit," řekl. Bartošek má ještě dnes se Zemanem schůzku, na které si chce s hlavou státu argumenty pro zachování politických náměstků vysvětlit. 

„Je to právo prezidenta stejně jako právo vetovat zákon," řekl k hrozbě ústavní stížnosti šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek. Dodal, že TOP 09 politické náměstky nechtěla, ale v rámci kompromisu s koalicí v této věci ustoupila. „A jsme připraveni dohodu držet," uvedl. Podobně se vyjádřil i předseda ODS Petr Fiala. Podle něj hlava státu touto výhrůžkou zpochybňuje základní principy politiky, protože o takové věci má rozhodovat politická reprezentace. 

Okamura podpořil Zemana

Naopak předseda Úsvitu Tomio Okamura prezidenta podpořil. Jeho klub dnes vznesl pozměňovací návrh, který politické náměstky ze zákona vypouští. Pokud nebude schválen, Úsvit podle něj novelu nepodpoří. Podle Okamury by koalice měla hrozbu ústavní stížnosti brát vážně, protože Zeman ví, jak stížnost na Ústavním soudu může dopadnout, protože tam „má svoje lidi", například předsedu Pavla Rychetského. Kriticky se k podobě služebního zákona vyjádřili i komunisté.

Politologové Zemanovu kritiku nechápou 

Zemanovu kritiku politických náměstků nechápou politologové. „Jeho (Zemanova) vláda schválila zákon, který obsahuje velmi podobné teze," uvedl v České televizi Kamil Švec z Univerzity Karlovy (UK). Pod zákonem Zemanova kabinetu je podle něj podepsaný i tehdejší vicepremiér Pavel Rychetský, současný ústavní soudce. „Což bude zajímavé, pokud by to šlo k Ústavnímu soudu," uvedl. Podle odborníka na ústavní právo z UK Marka Antoše by zřejmě Zeman u soudu neuspěl. Prezident sice naráží na to, že Ústavní soud označil za nepřípustné „přílepky", tedy pozměňovací návrhy nesouvisející s daným zákonem, ale paragraf o politických náměstcích přílepkem není, míní Antoš. „Je zjevné, že se zákonem souvisí. Nevidím žádný důvod, proč by to měl Ústavní soud měnit," řekl. 

Podle politologů Švece a Lukáše Jelínka z Masarykovy demokratické akademie nakonec služební zákon projde i navzdory prezidentovým výhradám oběma komorami Parlamentu. Strany se již dohodly na kompromisu, který se rodil těžce, a nebudou tedy chtít ustoupit, řekl Švec. Senát dle Jelínka podrobí zákon kritice, ale u tak zásadní normy budou senátoři sociálních demokratů a lidovců „držet basu" se svými stranickými vedeními. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…