Koalice se shodla: Poplatky u lékaře se ruší

07.12.2013 20:17

Koaliční dohody partnerských stran ANO, ČSSD a KDU-ČSL dostávají jasnější obrysy. Podle serveru E15.cz nalezly strany soulad ve většině bodů budoucí koaliční smlouvy. Ačkoli společnou řeč nenašly v daních a všech oblastech zdravotnictví, shodly se například na zrušení třicetikorunového poplatku u lékaře a v lékárnách.

Koalice se shodla: Poplatky u lékaře se ruší
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zástupci hnutí ANO a strany ČSSD na společné tiskové konferenci v Lidovém domě

Hnutí ANO, sociální demokracie a lidovci budou dolaďovat poslední detaily ještě v úterý večer, teprve poté by měla být podepsána koaliční smlouva.

Jednou ze sporných oblastí je kromě daní zdravotní péče. Nicméně i tady spějí dohody ke konci. Strany se už dohodly na zrušení poplatků u ambulantních lékařů a v lékárnách. Podle serveru ale hledají finanční zdroje pro případ, že by koalice znovu nezavedla ani poplatky v nemocnicích, které od ledna ruší rozhodnutí Ústavního soudu.

Pojistka pro lidovce

Koaliční smlouva bude po dohodě obsahovat i pojistku proti tomu, aby dvě nejsilnější strany nemohly v klíčových oblastech přehlasovat KDU-ČSL. Poté, co se strany shodnou i v oblasti daní, nebude již nic bránit tomu, aby mohla být koaliční smlouva podepsána.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…