Koalice se střetla s opozicí kvůli chodu sněmovny

07.11.2014 13:11

Představitelé koalice a části opozice se na dnešním plénu střetli kvůli chodu sněmovny. Opozice se ohradila proti tvrzení premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD), že brzdí projednávání zákonů. Za chaos v dolní komoře můžou podle jejích zástupců vládní strany, které v ní mají většinu.

Koalice se střetla s opozicí kvůli chodu sněmovny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ve sněmovně se projednával vládní návrh zákona o státním rozpočtu ČR na rok 2015

Sobotka se do opozice opřel ve čtvrtek v souvislosti s tím, že se na plénum dosud nedostala novela o platech ústavních činitelů, bez níž by od ledna skokově vzrostly asi o čtvrtinu. Podle šéfa klubu ODS Zbyňka Stanjury premiér zaútočil na opozici, když se nemohla bránit.

Koalice má většinu, takže je to její odpovědnost, zní z opozice

Za chaos ve sněmovně může podle předsedy poslanců TOP 09 a Starostů Miroslava Kalouska naopak koalice. Připomněl, že nyní běží tři schůze. Tohle jsou vaše nápady, ne naše. Nezesměšňujte se víc, než je nutné," vzkázal Sobotkovi.

Je to většinová odpovědnost vás, vládní koalice, co se tady děje," přidal se také šéf hnutí Úsvit Tomio Okamura. Úsvit s tím prý nemá nic společného. Předseda poslanců ČSSD Roman Sklenák ale zdůraznil, že je to opozice, která si bere přestávky na jednání klubů, vyvolává hodinové debaty například kvůli omluvě ministra obrany Martina Stropnického (ANO) za výroky v televizním seriálu o vojácích v afghánské misi. „Jestli někdo působí problémy v chodu sněmovny, je to opozice," uvedl.

Sobotka kvůli vetu TOP 09 a ODS neprosadil, aby dnes sněmovna mohla rozhodovat o zákonech i po zákonné hranici ve 14:00. Kalousek navíc avizoval, že opozice zablokuje u platového zákona, který je před úvodním kolem projednávání, zkrácení lhůty pro jeho prodebatování ve výborech. Sobotka avizoval, že ji bude chtít zkrátit na půl měsíce. Pokud jde o zákon o platech, vidím, že jsem ťal do živého," konstatoval premiér.

reklama

autor: čtk, mp

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…