Koalice se v pondělí sejde, aby se konečně dohodla na eurokomisaři

13.07.2014 11:09

V pondělí se sejde koaliční rada, aby znovu debatovala o českém kandidátovi na eurokomisaře. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) chce, aby se vládní strany v nadcházejícím týdnu shodly na jednom jméně, které Česko bude moci v Bruselu předložit. Ve středu bude totiž s vysokou pravděpodobností novým předsedou Evropské komise potvrzen Jean-Claude Juncker a začnou oficiální vyjednávání o rozdělení míst v příští komisi. Pokud by Praha kandidáta neměla, hrozí podle odborníků, že na Česko může v bruselské exekutivě zbýt méně významný rezort.

Koalice se v pondělí sejde, aby se konečně dohodla na eurokomisaři
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jednání vlády právě začalo

Ohledně výběru kandidáta zatím koaliční strany nedokázaly najít společnou řeč. ČSSD stále trvá na bývalém ministrovi financí Pavlu Mertlíkovi, zatímco hnutí ANO dlouho požadovalo nominaci svého europoslance Pavla Teličky. Tento týden od něj ale šéf hnutí a ministr financí Andrej Babiš ustoupil a navrhl místo něj ministryni pro místní rozvoj za ANO Věru Jourovou, která je připravená nominaci přijmout. 

KDU-ČSL původně uvažovala o bývalé europoslankyni Zuzaně Roithové, ta ale místo sebe doporučila vysokého bruselského úředníka Petra Blížkovského. Koaliční partneři návrh lidovců na poslední koaliční schůzce vzali na vědomí, diskuzi o něm ale nevedli. Moc velké šance se mu proto nedávají. 

Ve hře další jména

Vedle těchto jmen se na veřejnost dostalo i několik „záložních variant", o kterých se koalice ale podle dostupných informací zatím nebavila. Jednou z nich je šéf českého zastoupení při EU Martin Povějšil, spekuluje se také o možné kandidatuře dosavadního eurokomisaře Štefana Füleho, který však ještě před pár týdny pokračování svého působení v komisi vylučoval. 

„Rád bych příští týden jel do Bruselu s jedním jménem a uvidíme, kam do té doby dospějeme z hlediska vyjednávání o portfoliu pro Českou republiku," prohlásil v pátek Sobotka. Příští středu po hlasování v Evropském parlamentu o Junckerovi se v Bruselu uskuteční mimořádný summit šéfů vlád unijních zemí, který bude jednat o obsazení dalších vysokých postů v Evropské komisi. 

Sobotkova vláda chce mít nejprve jasno o rezortech, které má český zástupce šanci získat, a pak na ně navrhnout vhodnou osobu. Koaliční strany se původně dohodly na pěti ekonomických portfoliích, podle Sobotky vláda aktuálně vyjednává o obsazení místa evropského komisaře pro průmysl, dopravu nebo regionální rozvoj. Poslední jmenovaný by preferovala Jourová, jejíž šance zvyšuje i skutečnost, že Juncker chce mít ve své komisi vysoké zastoupení žen a političkám by mohl přepustit vlivnější posty. 

ČSSD nicméně oficiálně dál prosazuje Mertlíka a není tak vyloučené, že by o českém nominantovi mohlo nakonec rozhodovat hlasování v koalici. 

Odborníci: Pomalu nám ujíždí vlak

Odborníci oslovení ČTK každopádně upozorňují, že by si kabinet měl s výběrem kandidáta pospíšit, jinak by mohl „ostrouhat". „Nemyslím si, že by pan Juncker vystavoval bianco šek a čekal, s čím Česká republika přijde, až bude mít přidělené portfolio," uvedl politolog Petr Just.  

Také podle Víta Dostála z Asociace pro mezinárodní otázky je nejvyšší čas, aby se strany domluvily na jednom nebo více případných kandidátech. „Pokud k vyhlédnutým portfoliím nemají x jmen, na kterých se předem dohodly a která můžou diskutovat s Junckerem, tak je to špatně. Může být pozdě," varoval Dostál. Za příklad dává sousední Polsko. „Poláci mají čtyři jména, která ohlásili dopředu, a uvedli i svoje priority. To je úplně jiná situace než u nás." 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš, čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…