Koalice se znovu zkusí shodnout na kandidátovi do Evropské komise

15.07.2014 6:02

Vládní koalice bude dnes večer znovu jednat o tom, koho Česká republika navrhne jako příštího českého eurokomisaře. Premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka uvedl, že chce tento týden odjet do Bruselu s konkrétní nominací. V pondělí se politikům ČSSD, ANO a KDU-ČSL opět nepodařilo shodnout. Podle Sobotky diskutovali hlavně o kandidátech ČSSD a ANO Pavlu Mertlíkovi a Věře Jourové, zazněla prý ale i další jména.

Koalice se znovu zkusí shodnout na kandidátovi do Evropské komise
Foto: Hans Štembera
Popisek: Protest před Úřadem vlády

V souvislosti s oblastí, kterou by měl český zástupce v Evropské komisi spravovat, hovoří premiér například o průmyslu, dopravě, vědě a výzkumu a regionálním rozvoji. Již dnes by měli evropští poslanci do funkce předsedy Evropské komise schválit lucemburského expremiéra Jean-Clauda Junckera. Pak začnou oficiální jednání o rozdělení resortů v bruselské exekutivě.

Lidovci dříve navrhovali do Evropské komise svou bývalou europoslankyni Zuzanu Roithovou, která o to ale nemá zájem. KDU-ČSL tak nyní podporuje vysokého bruselského úředníka Petra Blížkovského, není však vyloučeno, že nakonec budou lidovci hlasovat pro některého z dvojice kandidátů koaličních partnerů. Vedení KDU-ČSL bude o hledání nového eurokomisaře ráno jednat.


 

reklama

autor: dkr, čtk

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …