Koalice slíbila navyšování rozpočtu armády do roku 2020 na 1,4 procenta HDP

03.09.2014 11:31

Koaliční strany podepsaly dohodu o navyšování armádního rozpočtu do roku 2020 na 1,4 procenta HDP. Podpisu předcházela asi šestiměsíční jednání. ČTK to sdělili poslanec Ivan Gabal a tiskové oddělení Úřadu vlády. Nyní armáda dostává asi jedno procento HDP, při vstupu do NATO se přitom Česko zavázalo k dodržování armádního rozpočtu ve výši dvou procent. Vojáci si dlouhodobě stěžují, že současný stav neumožňuje zajistit všechny povinnosti, které armáda má plnit.

Koalice slíbila navyšování rozpočtu armády do roku 2020 na 1,4 procenta HDP
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vojenská mapa ČR

Smlouvu dnes podepsali předsedové ČSSD, ANO a KDU-ČSL. „Dokument formuluje dlouhodobé politické představy a závazky, které by měly napomoci vytvořit vhodné podmínky pro udržení a následný rozvoj bezpečnostních schopností České republiky," uvedlo tiskové oddělení Úřadu vlády.

Politici se původně pokoušeli uzavřít dohodu, kterou by podpořila koalice i opozice. To se ale nepodařilo. Podle Gabala je důvodem to, že se nepovedlo nalézt shodu v koalici o roku, do kterého by měl být zvýšen rozpočet armády na dvě procenta HDP.

Podpis dohody před jednáním summitu NATO ve Walesu má posílit pozici české delegace. Česko je totiž, stejně jako další evropské země, kritizováno za nízké výdaje na armádu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…