Koalice už prý ví, kdo bude prvním superúředníkem. Špidla to nebude, ale někdo podobný...

07.07.2014 15:49

Pokud se vládní koalici podaří prosadit spuštění státní služby k 1. lednu 2015, zbývá jí na výběr prvního generálního ředitele necelý půlrok. Zatím z koalice ale nezaznělo, kdo by měl tento post obsadit. Server Echo24.cz nicméně napsal, že by to měla být osoba „střihu“ Vladimíra Špidly, on sám by to ale kvůli své provázanosti s ČSSD být neměl.

Koalice už prý ví, kdo bude prvním superúředníkem. Špidla to nebude, ale někdo podobný...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimír Špidla

Server připomíná, že šéf státní služby i jeho aparát na nově zřizovaném generálním ředitelství musí fungovat ještě předtím, než se celý systém rozeběhne. To proto, aby mohlo vedení státní služby její start připravit.

Superúředník nesmí být z komerční sféry

Podle návrhu služebního zákona, který bude v polovině července projednávat sněmovna, musí první generální ředitel vyhovět sérii parametrů. „Mezi nimi je minimální věk 40 let a také nejméně šestiletá praxe za posledních deset let na vedoucích pozicích ve státní správě nebo v Evropské komisi,“ uvádí server s tím, že šéf úřednického aparátu získá sedmiletý mandát.

Podle stávajícího návrhu se novým generálním ředitelem nemůže stát nikdo z komerční sféry. „Premiérové výběrové řízení bude otevřené jen dosavadním zaměstnancům správních úřadů. Jména adeptů má posoudit pětičlenná komise složená z lidí nominovaných vládou,“ připomíná server.

Na výběr prvního generálního ředitele bude mít velký vliv Sobotkova vláda

Poukazuje na to, že zatímco na výběr prvního generálního ředitele bude mít výrazný vliv Sobotkova vláda, jeho nástupce vzejde už jen z necelé dvacítky jmen. „Do výběrového řízení na druhého a jakéhokoli následujícího šéfa státní služby se totiž budou moci přihlásit pouze státní tajemníci jako špičky úřednického aparátu na jednotlivých ministerstvech. Anebo zástupce dosluhujícího generálního ředitele.“

Přestože zatím z vládních řad nezaznívá, kterého z úředníků by si sociální demokraté, ANO nebo lidovci uměli na postu generálního ředitele představit, podle serveru zřejmě půjde o někoho střihu expremiéra Vladimíra Špidly, který vede tým poradců premiéra Sobotky. „Přímo on to ale nejspíš nebude,“ upozorňuje server. Podle něj je důvodem to, že koaliční partneři sociální demokracie by asi těžko skousli Špidlovu provázanost s ČSSD. „A pak se i on sám už zmínil, že o nový elitní post ve státní správě usilovat nebude,“ připomíná server.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …