Koalice zelených, lidovců a STAN chce v Praze plošně třídit bioodpad

05.08.2014 14:26

Trojkoalice Strany zelených, lidovců a STAN chce rozdělit Prahu na čtyři části a pro každou vypsat zvlášť tendr na svoz odpadu. Zároveň chtějí ke kontejnerům na tříděný a směsný odpad přidat i jeden hnědý, a to na bioodpad.

Koalice zelených, lidovců a STAN chce v Praze plošně třídit bioodpad
Foto: Hans Štembera
Popisek: Někdo ale přeci jen musí pracovat a třídit

„Záměr současného vedení města nechat svážet komunální odpad na celém území Prahy pouze Pražské služby je špatný. Je třeba území rozdělit na čtyři svozové oblasti a každou soutěžit zvlášť. Monopol Pražských služeb ohýbá trh a brání konkurenci," řekl zastupitel Prahy 4 Petr Štěpánek (SZ). Podle jeho názoru navíc v případě možné stávky v PSAS zkolabuje celý systém svozu odpadu.

Novinkou, kterou chce v Praze trojkoalice zavést, jsou kontejnery na biologický odpad. Popelnice na bioodpad si mohou nyní objednat jednotlivci, trojkoalice je chce zavést plošně. „Cílem je, aby se nehovořilo o odpadcích, ale surovinách, které lze dále zpracovat. Není nutné vše spalovat či skládkovat. Jenže Praha v současné době nevytváří podmínky pro kompostování," řekl starosta Ďáblic Miloš Rúžička (STAN).

Hlavnímu městu navíc podle Štěpánka hrozí od listopadu kolaps ve svozu odpadu. Praze končí v listopadu smlouva s PSAS, nový tendr zatím vypsán nebyl. Pokud Praha zadá kontrakt PSAS formou jednacího řízení bez uveřejnění, může kontrakt podle trojkoalice zrušit Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS).

„Takové zadání odporuje evropskému právu hned ve třech bodech. Jedním z nich je například to, že PSAS mají více komerčních aktivit, než pro jednací řízení bez uveřejnění povoluje zákon," upozornil Štěpánek. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…