Koalici v České Lípě opustili dnes tři ze čtyř zastupitelů ANO

26.03.2015 6:25

Koalici v České Lípě dnes opustili tři ze čtyř zastupitelů zvolených za ANO 2011. Na jednání zastupitelstva oznámili, že vypověděli koaliční smlouvu. ČTK o tom informovala starostka Romana Žatecká (ČSSD). Pouze místostarostka Alena Šafránková (ANO) na jednání oznámila, že se neztotožňuje s výpovědí koaliční smlouvy, protože pro to není důvod. Koalice ale ztratila většinu v zastupitelstvu, má jen 12 z 25 mandátů. O případných personálních změnách budou zastupitelé jednat za měsíc.

Koalici v České Lípě opustili dnes tři ze čtyř zastupitelů ANO
Foto: anobudelip.cz
Popisek: ANO

Koalici v České Lípě loni po volbách vytvořila vítězná ČSSD s ANO 2011, sdružením Uděláme pořádek v České Lípě a ODS. Dohromady měla koalice 15 mandátů v pětadvacetičlenném zastupitelstvu. Odchod z koalice avizovali tři ze zastupitelů ANO už v únoru po odvolání Pavly Procházkové (ANO) z pozice uvolněné radní pověřené řízením městské policie. Důvodem byla krize v městské policii, kterou se jí nepodařilo zažehnat. Teprve na dnešním jednání však zastupitelé ANO informovali o vypovězení koaliční smlouvy. 
   
Podle Žatecké předcházely vypovězení koaliční smlouvy snahy o změnu koalice i snahy o personální změny v radě. Část zastupitelů ANO navrhovala ODS nahradit v koalici Starosty pro Liberecký kraj. Lídr starostů Tomáš Vlček měl na postu místostarosty vystřídat Juraje Ranince (ODS). "To je pro nás nepřijatelné, nelze měnit dres podle toho, kdo se komu zrovna líbí a kdo ne. Pro nás je přednější slib daný voličům. A navíc je tu stále otevřená otázka čtvrté zástupkyně ANO v koalici, která s odchodem z koalice nesouhlasí," konstatovala Žatecká. 
   
Smírčí jednání ztroskotala. Podle Jana Rubického (Uděláme pořádek) bude přesto Koalice dál naplňovat vize, s nimiž nastoupila do vedení města. "Na svém přesvědčení nic neměníme, koalice zůstává pevná a odchod tří nestabilních členů ji neohrozil," tvrdí Rubický. Jak stabilní bude koalice s menšinovou podporou v zastupitelstvu se zřejmě ukáže za měsíc. Na projednávání dnešních bodů odchod části ANO z koalice žádný vliv neměl. 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ste, čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…