Koaliční dusno v ČT. Ministr žádá kompenzace za poplatky, babišovec by raději ucpával díry

20.03.2014 22:38

Ministr financí Andrej Babiš odmítá jen tak nalít do zdravotnictví další peníze. Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) ale trvá na tom, že rezort další peníze potřebuje. Odmítá ale zároveň přistoupit na obnovení poplatků za den pobytu v nemocnici, jak to navrhuje ANO, a proti diskuzi na toto téma nejsou ani lidovci. Koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL se kvůli poplatku rozhádala. Bylo to znát i ve studiu České televize, při vystoupení politiků ČSSD a ANO.

Koaliční dusno v ČT. Ministr žádá kompenzace za poplatky, babišovec by raději ucpával díry
Foto: Martin Kovář
Popisek: Chirurgický zákrok, ilustrační foto

O stavu českého zdravotnictví ve čtvrtečních Událostech, komentářích České televize diskutovali šéf resortu Svatopluk Němeček (ČSSD), předseda zdravotnického výboru sněmovny Rostislav Vyzula (ANO) a ředitel Fakultní nemocnice Hradec Králové Roman Prymula. Diskutovali mimo jiné o zvýšení plateb za státní pojištěnce.

Koaliční smlouvu jsme podepsali, to je pravda

Ministr zdravotnictví si od zvýšení poplatků za státní pojištěnce slibuje jen to, že touto cestou budou kompenzovány zrušené poplatky. Je to prý legitimní politické rozhodnutí. „Koaliční strany se shodly na tom, že poplatky by takto být nastaveny neměly, ale poskytovatelé péče tyto peníze potřebují,“ podotkl Němeček s tím, že by je tedy poskytovatelé zdravotní péče měli dostat. Zatím to ale není vůbec jisté, vláda o tom bude teprve rozhodovat. „Já ale předpokládám, že od naší dohody uplynuly dva měsíce, že se za tu dobu nic nezměnilo a že podle této dohody budeme postupovat,“ zdůraznil ministr.

„Koaliční smlouvu jsme podepsali, to je pravda, ale je třeba se na to dívat i z druhé strany - to znamená, kde ty peníze vezmeme,“ reagoval Vyzula. Podle jeho názoru je třeba zacpat díry, kterými by mohly peníze ze zdravotnictví unikat. Příležitostí k únikům je v tuto chvíli více. Jednu z nich představuje podle poslance působení Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Ústav by měl podstatně rychleji reagovat na změny na trhu. Nakonec připustil, že ANO na zvýšení plateb za státní pojištěnce nakonec kývne, ale koaliční partneři by měli projevit dobrou vůli k hledání úspor.

Zastavme úniky

Moderátor Marin Veselovský však vzápětí položil otázku, jestli se tím neměly koaliční strany zabývat už mnohem dřív, nejlépe ještě před podpisem koaliční smlouvy. V koaliční smlouvě dnes zkrátka stojí, že poplatek za pobyt v nemocnici bude zrušen, že jej bude kompenzovat stát a Němeček předpokládá, že uzavřenou dohodu všichni dodrží. Lékař Prymula k tomu poznamenal, že situaci je třeba řešit systémově a navýšení plateb za státní pojištěnce lze nazývat systémovým krokem.

„Jde o to, že ty peníze někde unikají a pokud teď poskytneme nějaké prostředky, tak musíme také říct, jak těmto únikům zabránit,“ poznamenal k tomu Vyzula. Podle jeho názoru je třeba, aby si politici sedli ke stolu a našli díry, kterými tečou peníze.

Naddimenzovaná síť

Na přetřes přišla také otázka větší otevřenosti smluv mezi pojišťovnami a nemocnicemi. Němeček diváky ujistil, že se na otevření smluv veřejnosti pracuje. Na to ale reagoval Prymula, který není přesvědčen, že otevřenější smluvní politika přinese nějaké výraznější úspory. Mnohem lepší by podle jeho názoru bylo upravit síť zdravotnických zařízení. Prymula má za to, že tato síť je v Česku naddimenzovaná.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…