Koaliční kabinet schválil svůj legislativní plán

12.03.2014 15:59

Koaliční vláda sociální demokracie, hnutí ANO a lidovců dnes schválila svůj legislativní plán. Po jednání to novinářům řekl ministr pro lidská práva a legislativu Jiří Dienstbier (ČSSD).

Koaliční kabinet schválil svůj legislativní plán
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Dienstbier

Kabinet chce letos předložit mimo jiné návrh na rozšíření pravomocí ombudsmanky, návrh zákona o liniových stavbách, který má zrychlit přípravu a výstavbu dopravní infrastruktury, nový zákon o zadávání veřejných zakázek či normu o státním zastupitelství.

Zákon o prokazování původu majetku ještě letos

Dienstbier uvedl, že kabinet v dokumentu počítá s prioritami, které už dříve uvedl v koaliční smlouvě a programovém prohlášení vlády. Podle ministra tak plán legislativy zahrnuje mimo jiné zrušení zdravotnických poplatků, valorizaci důchodů od ledna 2015 a opatření k lepšímu výběru daně. Ještě letos chce kabinet předložit zákon o prokazování původu majetku a všechny zákony z dílny protikorupční iniciativy Rekonstrukce státu.

Oproti původnímu návrhu se podle Dienstbiera do legislativních úkolů doplnil mimo jiné návrh zákona o nominacích do orgánů právnických osob ovládaných státem a novely volebních zákonů pro volby do sněmovny a krajských zastupitelstev. Kabinet připraví také novou právní úpravu, která se bude týkat kampeliček.

Ministerstvo pro místní rozvoj už dříve oznámilo, že do letošního června představí zcela nový zákon o zadávání veřejných zakázek. Měl by zjednodušit proces jejich zadávání. „Stávající zákon o zadávání veřejných zakázek je příliš pokažen protikorupční hysterií. Ovlivnila ho spousta zásahů, které ho příliš zkomplikovaly," uvedla už dříve ministryně Věra Jourová (ANO), podle níž nová norma nesmí bránit investicím. Zohlednit by měla zkušenosti měst a obcí, podle nichž jsou dnes zadavatelé zatěžováni zbytečnou administrativou.

Zákon o liniových stavbách bude překladem německé normy

Ministerstvo dopravy chce v prvním pololetí letošního roku představit zákon o liniových stavbách, který má urychlit investice hlavně do klíčových státních staveb. Ministr Antonín Prachař (ANO) už dříve řekl, že zákon bude v podstatě překladem německé normy, podle níž se veškeré záležitosti ohledně vyvlastňování řeší u soudů. Nová právní norma se bude týkat silnic, železnic, produktovodů a elektrického vedení, které jsou pro stát velmi důležité.

Sociální bydlení má začít fungovat od roku 2017

Dienstbier plánuje předložit novelu, která by měla rozšířit pravomoci veřejné ochránkyně práv o možnost podávat návrhy na zrušení zákonů, které jsou v rozporu s Ústavou. Chystá rovněž návrh ústavního zákona o obecném referendu. Pro Ministerstvo financí bude letos zásadní rozpočet na rok 2015.

Vláda počítá rovněž s úpravou životního minima a každoročním zvyšováním minimální mzdy. Od roku 2017 by mohlo v Česku začít fungovat sociální bydlení.

Zákony o památkách vláda projedná příští rok

Ministerstvo školství chce do prázdnin předložit kabinetu novelu vysokoškolského zákona. Ministr Marcel Chládek (ČSSD) by rád, aby léta připravované změny ve vysokém školství začaly platit od příštího roku. Ministerstvo životního prostředí chystá v letošním prvním pololetí předložit návrh zákona o posuzování vlivů na životní prostředí EIA. Zákony o památkách a veřejnoprávní instituci, které vznikají na Ministerstvu kultury a na něž se čeká mnoho let, bude vláda projednávat až příští rok.

Kabinet dnes schválil také svůj plán nelegislativních úkolů, který zahrnuje především vypracování různých koncepcí a strategií. Podle Dienstbiera bude připravena například koncepce sociálního bydlení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…